Петимата депутати, които начело с Лютви Местан напуснаха ДПС, след като той бе премахнат от лидерското място, ще създават нова партия, потвърди на кратък брийфинг в парламента независимият депутат Хюсеин Хафъзов.

Но тя няма да е турска, както написаха вчера няколко турски медии, цитирайки друг от независимите депутати на Местан - Айдоан Али, който според турския сайт "Haberler.com" казал:

"В България ще бъде учредена нова турска партия, за тази цел положихме сериозни усилия и в съвсем близко време ще огласим това."

ТУРСКИ МЕДИИ: МЕСТАН ПРАВИ ПАРТИЯ ДО 10 ДНИК

Хафъзов обясни, че е дошъл специално в парламента днес, въпреки много задължения другаде, за да обясни това объркване:

"Той (Айдоан Али, бел.ред.) е обявил създаването на новата партия, с думите, че се учредява нова политическа формация, но не е споменавал думата "турска" партия. Това е интерпретация на ваши колеги, които най-вероятно по сходство, както много често определят ДПС като "турска партия", така и тези, които се отделихме от ДПС биват обявени за политици, което ще създават нова формация, вероятно турска партия. Това, разбира се, е некоректно, ние не го приемаме, категорично, ще бъде българска партия, ние ще я учредим в България, в българския съд."

Според него е възможно и очакваната политика на новата формация да е повлияла на журналистите:

"Един от приоритетите на новата партия ще бъде защита на малцинствените права, включително и на турския етнос. Това най-вероятно е мотивирало вашият колега да определи, некоректно, новата партия като турска."

Друго некоректен факт според него е твърдението, че бил с колегите си в Турция -  а всъщност не е пътувал натам тази година.

Представянето на новата формация щяло да бъде следващата седмица в София. Хафъзов заяви, че не е негова работа да дава повече детайли, но вече имало идеи за име на партията.

Самият Местан коментира днес много кратко пред Offnews.bg:

"В България има само български партии, а не турски."