Бившият лидер на ДПС Лютви Местан ще оглави нова партия, като учредяването й се очаква до 10 дни. Това съобщи БГНЕС уточнявайки, че новината е разпространена от медии в Турция. На посещение в южната ни съседка са депутатите Айдоан Али и Шабанали Ахмед.

Депутатът Хюсеин Хафъзов е потвърдил намеренията за създаването на партията.

"До дни г-н Местан ще обяви това, ще огласи идейната ориентация на новия проект или на брифинг в Народното събрание, или чрез някоя медия", заяви Хафъзов.

Съратникът му Айдоан Али коментира предстоящото учредяване на новата партия пред сайта "Ajans.bg".

"След последните събития, които засегнаха достойнството и честта на нашите хора, се потвърдиха някои съмнения и маските паднаха. Почетният председател Ахмед Доган предприе действия под външен натиск, но ние заедно с Лютви Местан ще се противопоставим на тази несправедливост с нов проект. В България ще бъде учредена нова турска партия, за тази цел положихме сериозни усилия и в съвсем близко време ще огласим това. В България има потребност от тази нова партия. Движението за права и свободи не се бори нито за справедливост, нито отстоява някакви права, нито пък работи за подобряване на жизнения стандарт на избирателите си, а сред тях обидените и недоволните от тези политики са много. Ето защо България се нуждае от една чиста и нова партия".

Това казва Али. Той и Шабанали Ахмед днес са в Одрин на посещение във валийството и разговарят с областния съветник Беязит Танч, съобщава "Haberler.com". Не се уточняват детайли от проведените разговори, но става ясно, че гостите са осъществили различни контакти в Текирдаг и Къркларели, преди да пристигнат в Одрин.

"Ние сме на разположение за всякакъв вид сътрудничество с България, мостът на приятелството между двете ни страни ще продължи", уверява Танч.

В разговора участват и лидерите на влиятелните изселнически организации Зюрфеттин Хаджиоглу от Бурса и Недим Дьонмез от Одрин. Според публикация в двуезичния сайт "Кърджали хабер", който се позовава на съобщение на Анадолската агенция, преди два дни независимите депутати от Кърджали Шабанали Ахмед, от Бургас Хюсеин Хафъзов и от Шумен Айдоан Али са били приети от кмета на Голямата община Текирдаг Кадир Албайрак. След дългата среща домакинът Албайрак също уверява, че ще работи за укрепването на моста между културите.