Песимистична прогноза за развитието на руската икономика през първото полугодие на 2016 година публикува Руската централна банка.

Според данните на трезора икономиката на федерацията ще продължи да пропада, като основната причина за това са рекордно ниските цени на петрола.

"Рецесията ще продължи. Данните за промишленото производство в различни сектори показват спад на натоварването на производствените мощности", уточняват от банката.

Според прогнозите на московския централен трезор има голяма вероятност цените на "черното злато" да се задържат дълго в диапазона 20-40 долара за барел (159 л). При това от банката не очакват страните от ОПЕК да договорят свиване на добива, което автоматично ще изстреля цените на суровината.

Въпреки това днес стана ясно, че шест държави членки на ОПЕК са готови да участват на извънредна среща със страни извън организацията, на която да се договори намаляване на производството, съобщиха световните агенции. Новината бе  обявена от министъра на петрола и минната промишленост на Венецуела Еулохио дел Пино, който е на посещение в Иран.

За участие в такава среща били готови Ирак, Алжир, Нигерия, Еквадор, Иран и Венецуела, които са в ОПЕК, както и Оман и Русия, които не членуват в нея. 

Новината веднага доведе до ръст на петролните цени и спад на долара на капиталовите пазари.