Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Протестна мрежа“ огласи декларация срещу предвиденото в законопроекта на БСП закриване на Комисията по досиетата и ограничаване на достъпа до архивите за лица, участващи във властта.

„Налага се да припомним на народното представителство, че България има моралното и правно задължение да работи и съдейства за разкриване на престъпленията на комунистическия режим и репресивните органи на червената диктатура. В съответствие с Пражката декларация за европейската съвест и комунизма и Резолюция за Европейския парламент относно европейската съвест и тоталитаризма България следва да направи всичко необходимо, така че престъпленията на комунизма да бъдат изучавани и паметта на жертвите почетена“, се казва в декларацията.

Това е втората позиция срещу намерението за закриване на Комисията по досиетата. Още в понеделник президентът Росен Плевнелиев се обяви против идеята.

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: ПОЛИТИЦИ ОТ МИНАЛОТО ОПИТВАТ ДА ЗАКРИЯТ КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТАТА

„Протестна мрежа“ призовава още за „промени в образователната система, които да информират децата ни за престъпленията на комунистическия режим и да гарантират демократичното развитие на страната ни“.

ЗАЩО БСП ТОЧНО СЕГА РЕШИ ДА ЗАКРИВА КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТА

Предлагаме ви пълния текст на декларацията на „Протестна мрежа“:

България е длъжна да се пречисти от комунистическото наследство

Във връзка със зачестилите медийни изяви на лица, свързани с БСП и сателитните и производни от нея политически организации, както и по повод законодателната инициатива за закриване на Комисията за разкриване документите и за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (наричана Комисията по досиетата) Протестна мрежа заявява :

Налага се да припомним на народното представителство, че България има моралното и правно задължение да работи и съдейства за разкриване на престъпленията на комунистическия режим и репресивните органи на червената диктатура. В съответствие с Пражката декларация за европейската съвест и комунизма и Резолюция за Европейския парламент относно европейската съвест и тоталитаризма България следва да направи всичко необходимо, така че престъпленията на комунизма да бъдат изучавани и паметта на жертвите почетена. Престъпленията на комунистическия режим у нас и по света трябва да се изучават. Децата трябва да са предупредени и да знаят за тези престъпления по същия начин, по който знаят и изучават нацизма.

Досиетата трябва да бъдат отворени – тези на бившите служби за сигурност, тайната полиция и разузнавателните ведомства, защото те представят част от тази истина. Разкриването им е задължителен елемент от изобличаването и оценката на престъпленията на комунистическите тоталитарни режими. Протестна мрежа се противопоставя на опитите на политици, принадлежащи, свързани и произлизащи от средите на бившата компартия и репресивните й органи, да блокират процеса по разкриване на истината за комунистическата диктатура и кървавите репресии на болшевишката власт, наложена от Червената армия в годините, след Деветосептемврийския преврат.

Призоваваме народното представителство да предприеме всички действия за пречистване на обществото от влиянието на комунистическия елит и Държавна сигурност, в съответствие с международните задължения и в името на паметта на стотиците хиляди репресирани и избити от комунистическия режим у нас.

Призоваваме за промени в образователната система, които да информират децата ни за престъпленията на комунистическия режим и да гарантират демократичното развитие на страната ни.

Ключови думи

Коментари

Франк Лойд Райт

Точно па тия сите бивши комунисти и ченгета и техното потомство, говорят за изчистване от самите себе си? Крадеца вика "Дръжте крадеца"!

Kovatz

Защо не вземеш една метла и да се гръмнеш!

прав си Франк

ПОТВЪРДЕНО!!! Плевнелиев е бил член на БКП и номенклатура на Партията още като студент!!! ПОТРЕС!!! http://pik.bg/f/gallery/81/4b935dfb288d3f335148e0560fd576a2.jpg

Външно разкрасило биографията на Бокова Кандидатката за ЮНЕСКО през 2008 г. е посочена официално като бивш министър на външните работи, каквато не е била

/

ЛУСТРАЦИЯ!

Макар и без да го назовава... Евродокладът отбеляза прокурорския чадър над ПИБ, разкрит от Биволъ Докато в съседни страни има арести, в България крадците на еврофондове са необезпокоявани. А Пеевски прибра 700 млн. лв. европари

Импала

И пак нито дума за изявлението на Ченалова че Цацаров нареждал на съдии да опраскат Цветанов. Страх ли ви е от реабилитирането на Цветанов, умни и красиви морални стожери!? Правилно, трябва да се страхувате

Нещо за разследването на тримата в Лихтенщайн и имали такова в БГ прокуратурата?! Наеха ли си вече скъпи адвокати, специалисти по наказателни дела!

Докато в съседни страни има арести, в България крадците на еврофондове са необезпокоявани. А Пеевски прибра 700 млн. лв. европари!

Avatar

Отново да повдигнем основния въпрос - къде и как е регистрирана терористичната организация "Престъпна мрежа"? От позицията на какви размахват всеки ден "декларации"? Защо медиите легитимират престъпни формирования, които грубо погазват Конституцията и законите на страната? ClubZ, ако от "Ислямска държава" ви изпратят декларация срещу българския Патриарх, и нея ли ще огласите?

эполэт

А защо да не я огласят?Твоята декларация до ПИК как беше огласена,форумен сатрап!И как може да приравниш "терористичната организация "Престъпна мрежа"с "Ислямска държава"!!!Явно губиш душевната си кондиция.

Иветх Доброплодна

Бог да благослови Марк Зукърбърк. Чрез Фейсбук ще победим комунизма, Путин, Русия и Иран може би. Интернет революцията ще ни направи свободни! Да живей! Сашо-11, Ивайло и Алберт са нашите пророци. Гротескна Мрежа ще бъде новя ГЕРБ.

анонимен

Едно и също повтаряте червени боклуци неща които се знаят и никой не крий.Засрамете се и се извинете за безчинствата които сътворявате дори и днес!

Avatar

эполэт 2/4/2016, 12:12:19 PM - "А защо да не я огласят?" *** Защото, дорогой эполэт, "Престъпна мрежа" е нелагална организация. Толкова е просто! Не може самият ти да не спазваш законите на страната, а в същото време да твърдиш, че се бориш за законност! Сега изясни ли ти се?

эполэт

A,"-Ало,Танов.." и другите безспирни изстъпления,борисови,законни ли са?

Аватарчо отвори уста, че пускам сифона.

анонимен

Престъпни и нелегални извън закона са действията на ДС.

КомониЗД

Долу ръцете от братушките, татко гоце и мама зорка! Долу ръцете от 6i6i! И от Би-Би също! Учете руски език! Родина мать зовэт!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.