Какво направихме? Ние създадохме бизнес структури на ДПС. Какво значи това – помогнахме на вас да направите строителен бизнес, на вас да направите ВиК, друг да се занимава с износ. Да заемат постове в местно, областно ниво. Ние имаме най-активната младежка структура. Ние имаме втори ешелон, който идва след нас.

Това каза съоснователят и бивш депутат от ДПС Юнал Лютфи в студиото на БНТ на въпрос какво прави Движението толкова незаобиколим фактор в политиката. На въпрос защо другите партии не искат да се коалират с тях той отговори, че не може да си го обясни.

Неговата версия обаче е, че другите не са доузрели и не са на нивото на ДПС. Той даде пример, когато през април 1997 г. "имало идея" (без да уточни чия, б.р.) СДС и движението да направят коалиция, и Ахмед Доган, и Иван Костов седнали на масата за преговори.

И не можахме да се разберем. Това значи, че г-н Костов тогава не е бил на ниво, не е имал онова визионерство, което го имаше г-н Доган. Той виждаше листите да са подготвени по следния начин – Разград първи Иван Стоянов, 2. Хасан Османов, 3. Георги Петров... Смесените райони да бъдат така. А г-н Доган му каза: "Иване, обществото, нашите хора, не са готови все още водачът на листата в Кърджали, Разград, Бургакс, Шумен да приемат това. Дайте ние да спечелим максимум в смесените райони, вие да спечелите максимума в останалите, разкри Лютфи.

Според него проблемът на лидерството в движението е, че в "генетичния код" на избирателите и последователите на ДПС е, че трябва да има един лидер. Но Местан реагирал неправилно: "Аз не мога да разбера защо във всяко трето изречение казваше, че е евроатлантик." На въпрос грешно ли е да е евроатлантик, бившият депутат уточни, че не е грешно, но твърде често го повтарял.

Г-н Доган през тези 20-30 години говореше в годината 2 или 3 пъти, но ставаше събитие. Т.е. - резонансът на тези 2-3 пъти говорения изпълваха времето на тези 12 месеца. Г-н Местан излизаше на трибуната и говореше по всички въпроси. 

В генетичния код на електората е заложено да следва един лидер. Но лидер като Ахмед Доган! Знаете ли, г-н Доган е един изключително интелигентен, умен и много скромен човек. Докато г-н Местан, откакто седна, т.е. - беше назначен, той на това доверие отговори с това. Партията му беше поднесена – работеше като часовник, всички структури. Така ли трябваше да отговори г-н Местан, пита се Лютви. 

Той насочии към Местан въпроса защо е реагирал със скриване в посолството на прословутата реч на Доган, след като той и миналата година му направил забележка и тогава не последвало нищо.

Ветеранът на движението намекна и, че "...тепърва ще се видят, ще се разкрият други неща".

Според Лютфи днес има криза във всички политически партии, защото местните лидери се обграждат с посредствени хора "като самите тях", а само в движението давали път на младите.

Запитан такъв млад ли е Пеевски, той отговори, че Пеевски имал бизнес, преди да дойде в ДПС.

"Не ДПС направи Делян Пеевски. Аз говоря за онези активни хора, предприемчиви хора", каза той.