Четвърта "Златна топка" се отзова на поканата на Христо Стоичков за юбилейния му шоумач на 20 май на стадион "Васил Левски" - Лотар Матеус. Двубоят е по случай 50-годишнината на Камата. Той ще навърти половин век на 8 февруари.

Матеус - един от най-големите в историята на германския футбол, и Христо Стоичков години наред бяха съперници на терена, а паметни за българите ще останат битките им на световното в САЩ през 1994 г. и  година по-късно в европейска квалификация. Тогава националите обърнаха бундестима с 3:2 от 0:2 в София.

Имат и много общо - освен "Златната топка". И двамата са бивши селекционери на "трикольорите", и двамата бяха освободени. Матеус даде няколко интервюта след това, в които описа странностите в родния футбол, говори за връзкарство и корупция. Беше се зарекъл никога повече да няма нищо общо с най-популярната игра в България. Явно заради Стоичков обаче е готов да направи компромис.

„Христо Стоичков е един от най-добрите футболисти, с които съм се срещал на терена. Той действително е брилянтен нападател и аз съм изключително щастлив, че мога да го нарека мой приятел, споделя хер Лотар. - Радвам се, че отново ще изляза на стадион „Васил Левски“, въпреки всичко пазя много добри спомени от България.“

Срещу името на Лотар Матеус стоят доста рекорди във футбола. Той е №1 по мачове за Германия - 150, като е вкарал 23 гола. Един от двамата играчи, участвали на 5 мондиала. Световен и европейски шампион. Легенда на "Байерн" (Мюнхен). В голяма част от кариерата си играеше като халф, а към края стана централен защитник.

Опита и като треньор, но без особен успех до момента. Оттук и още една прилика с приятеля му Христо Стоичков.