Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Англоезичното издание на „Физика на тъгата“ на Георги Господинов е сред петте номинирани в краткия списък за наградата PEN в категорията за превод. Това досега не се е случвало с българска книга. Преводът на романа е дело на Анджела Родел.

Наградата за превод на проза на организацията PEN се връчва ежегодно и е придружена от парична премия – 3 хиляди долара. В журито в сегашното издание попадат Елизабет Жакет, Авия Къшнър, Роналд Майер, Сара Нович и Джефри Зукерман.

Сред десетте първоначално селектирани превода попадаше книга на нобеловия лауреат Патрик Модиано. В краткия списък тя вече е отпаднала. Сега за отличието се борят „Физика на тъгата“ на Господинов, „Престъпление и наказание“ на Фьодор Достоевски (в превод от руски на Оливър Реди), „Виелица“ на Владимир Сорокин (превод от руски – Джейми Гембръл), „Събрани разкази“ на Кларис Лиспектор (превод от португалски – Катрина Додсън) и „Кухо сърце“ на Виола ди Градо (превод от италиански – Антъни Шугър).

Победителите в почти всички категории, сред които освен за превод на проза и поезия има и такива за оригинални текстове, ще станат ясни на 1 март. Общият награден фонд на отличията е 200 хиляди долара.

На английски език „Физика на тъгата“ излезе през 2015-а година, чрез американското независимо издателство Open Letter. Наскоро стана ясно, че то подготвя публикуването и на друг български роман – „Една и съща нощ“ на Христо Карастоянов. Той ще е в превод на Изидора Анжел.

Площад "Славейков"

Ключови думи

Коментари

Леонардо ди Каприо

И защо на сложите снимка не преводача и не кажете малко повече за ПРЕВОДА? Защо продължавате да бутате напред този пациент на ФОНДАЦИЯТА? Нещастни мишоци.

Глупак!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.