ЛОНДОН - Британското правителство и представители на Европейския съюз са постигнали съгласие по механизъм за блокиране на нежелано европейско законодателство, предадоха световните медии, позовавайки се на източник близък до кабинета на министър-председателя Дейвид Камерън. Това е една от четирите групи искания, които той постави в преговорите за бъдещите условия за членството на Обединеното кралство в ЕС.

Очаква се днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск да обяви черновата на предложение за реформи в съюза, които да отговорят исканията на Лондон преди референдум, който Камерън обеща да свика за това дали страната му да остане в ЕС.

За да стане правно задължителна, черновата трябва да получи одобрението на всички 28 държави-членки. По думите на цитирания източник тя съдържа клауза, която позволява 55 на сто или повече от държавите-членки да спират европейско законодателство или да искат промени в него. 

Среща на върха на ЕС на 18 и 19 февруари ще разгледа черновата,  за която Камерън се надява да получи одобрение тогава. Той трябва да свика референдума преди края на 2017 година. Очаква се обаче при постигане на съгласие с останалите държавни и правителствени ръководители да направи това колкото може по-скоро, а именно на 23 юни. Според висш британски представител интервюиран от Клуб Z правната процедура по насрочването на вота плюс задължителната кампания преди него ще отнемат най-малко 16 седмици или четири месеца. 

Според британския външен министър Филип Хамънд обсъжданията с партньорите от ЕС са били окуражаващи, но завършването на сделката изисква още преговори.

Проектоклаузата за блокиране на европейско законодателство позволява на държавите-членки да се противопоставят на нови законодателни предложения три месеца, след като Европейската комисия ги направи. Тя е единственият орган на ЕС, който има законодателна инициатива. Голяма част от британските избиратели смятат, че страната им е отстъпила твърде много законодателна власт на Европа.

Очаква се Туск да обяви черновата днес в ранния следобед. Тя е основа за дискусията на 18-19 февруари, където ще се доизясняват детайлите. 

Другите британски искания включват повишаване на конкурентоспособността на ЕС и намаляване на бюрократичната тежест в него заедно с довършване на вътрешния пазар и на споразуменията за свободна търговия с водещите световни икономики; гаранции, че по-нататъшната интеграция на Еврозоната няма да е във вреда на Великобритания, която не иска да участва в общата валута; клауза за "внезапна спирачка" на трудовата миграция в ЕС, когато тя се окаже в тежест на социалната система на приемащата страна. Камерън иска работниците от други държави на ЕС да получават достъп до социални придобивки четири години след пристигането си в Обединеното кралство.