Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЛОНДОН - Британското правителство и представители на Европейския съюз са постигнали съгласие по механизъм за блокиране на нежелано европейско законодателство, предадоха световните медии, позовавайки се на източник близък до кабинета на министър-председателя Дейвид Камерън. Това е една от четирите групи искания, които той постави в преговорите за бъдещите условия за членството на Обединеното кралство в ЕС.

Очаква се днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск да обяви черновата на предложение за реформи в съюза, които да отговорят исканията на Лондон преди референдум, който Камерън обеща да свика за това дали страната му да остане в ЕС.

За да стане правно задължителна, черновата трябва да получи одобрението на всички 28 държави-членки. По думите на цитирания източник тя съдържа клауза, която позволява 55 на сто или повече от държавите-членки да спират европейско законодателство или да искат промени в него. 

Среща на върха на ЕС на 18 и 19 февруари ще разгледа черновата,  за която Камерън се надява да получи одобрение тогава. Той трябва да свика референдума преди края на 2017 година. Очаква се обаче при постигане на съгласие с останалите държавни и правителствени ръководители да направи това колкото може по-скоро, а именно на 23 юни. Според висш британски представител интервюиран от Клуб Z правната процедура по насрочването на вота плюс задължителната кампания преди него ще отнемат най-малко 16 седмици или четири месеца. 

Според британския външен министър Филип Хамънд обсъжданията с партньорите от ЕС са били окуражаващи, но завършването на сделката изисква още преговори.

Проектоклаузата за блокиране на европейско законодателство позволява на държавите-членки да се противопоставят на нови законодателни предложения три месеца, след като Европейската комисия ги направи. Тя е единственият орган на ЕС, който има законодателна инициатива. Голяма част от британските избиратели смятат, че страната им е отстъпила твърде много законодателна власт на Европа.

Очаква се Туск да обяви черновата днес в ранния следобед. Тя е основа за дискусията на 18-19 февруари, където ще се доизясняват детайлите. 

Другите британски искания включват повишаване на конкурентоспособността на ЕС и намаляване на бюрократичната тежест в него заедно с довършване на вътрешния пазар и на споразуменията за свободна търговия с водещите световни икономики; гаранции, че по-нататъшната интеграция на Еврозоната няма да е във вреда на Великобритания, която не иска да участва в общата валута; клауза за "внезапна спирачка" на трудовата миграция в ЕС, когато тя се окаже в тежест на социалната система на приемащата страна. Камерън иска работниците от други държави на ЕС да получават достъп до социални придобивки четири години след пристигането си в Обединеното кралство.

 

Ключови думи

Коментари

Развеселен

да можеха Туск и Камерън да задават посоката на ЕС, а не Меркел и Юнкер...

да

и тогава щяхте да лишите българите и от еврофонодве.

ами

Тогава искаме Референдум и българите да се произнесат по ограничаване на техните социални права в страни от ЕС. Аз съм напълно против българите и поляците да плащаме за грешките на другите. Нищо няма да реши 4 годишен ограничителен период за за хора от Източна Европа. Това е чист популизъм и игра на гърба на българите. Просто Камерън се възползва, че начело на България и Унгария и Полша има едни ЗЕЛКИ, които са готови майките си да продадат, за да им се усмихне някой от Лондон.

ами

обърнете внимание, че се ограничават реално само правата на работниците от ИЗточна Европа. Камерън се страхува да договори промяна на Социалните помощи за всички британски работници, защото синдикатите ще го пометат. Обаче какво лесно решение - дайте ще прецакаме българите и поляците. Всички съгласни, а нашите Борисов и Качински направо ще гласуват с две ръце. Егати гаврата. А как ни се мазнеха за войните в Близкия изток, да пратим нашите войничета в пустинята, че и опростихме 2 млрд долара на БЕДНИЯ ИРАК.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.