Членът на комисията по досиетата Екатерина Бончева заяви пред бТВ, че БСП се опитва да "опраска" част от българската история с искането си за закриване на настоящата комисия по досиетата. Така Бончева коментира внесения от левицата закон за архива на документите на ДС.

БСП ИСКА ДА ЗАКРИЕ КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТАТА, САМО ВНАСЯЛА РАЗДОРИ

"Вече съм престанала да броя за кой път се прави опит да се закрие комисията. Това е един опит да се опраска част от българската история. Аз не мога да си представя една партия като БСП ще поеме този срам. Чудя се в такива български градове като Сопот, Карлово и Калофер за какво протестират. Те искат робство, но не искат една част от историята да бъде показана", заяви Бончева.

Според нея безпросветността в България вече е изключително голяма, а конфликтът за термините "съжителство" и "робство" е напълно измислен и излишен. Бончева заяви, че периодът на комунизма трябва да се учи и да влезе в учебниците. А БСП се опитва да опорочи идеята за институт за национална памет.

"Знам къде ги стяга чепикът. Винаги, когато става въпрос за разпределяне на потоци от пари част от БСП настръхват. Ние проверяваме и предстои да проверяваме кредитни милионери, дружества за общинска и държавна приватизация. Къде отиват потоците от пари", каза Бончева.

Според нея обаче със сигурност няма да се стигне до закриване на комисията.