Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Броят на хората с регистрация в бюрата по труда, които получават по-голямо обезщетение от регистрираната в страната средна работна заплата, продължава да се увеличава, отчита Националният осигурителен институт (НОИ). Към днешна дата около 5% от всички безработни взимат между 900 и 1440 лв. месечно от държавата, след като са загубили работата си, а само година по-рано са били с един пункт по-малко.

Заради края на сезонната заетост през летните месеци на 2015 г. изплатените обезщетения за безработица са скочили като цяло. От всички над 302 хил. души без препитание у нас, почти 90 хиляди са били подпомогнати от държавата, съобщава осигурителният институт. Увеличението е средно със 7% спрямо същия период на миналата година и се дължи най-вече на освободените сезонни работници. По този показател Бургас е истински рекордьор, защото на територията на областта изплатените обезщетения са скочили с цели 35 на сто. 

Средното обезщетение е 322 лв. и се е увеличило с 27 лв. за година. Всеки четвърти регистриран в бюрата по треда взима по 150 лв. месечно, което означава, че 40% от безработните са работили преди това за минимална заплата. За сравнение миналата година делът на същите е бил почти два пъти по-нисък - 23 на сто. Около 12% получават между 150 и 200 лв. месечно, а останалите над 40% се радват на средното обезщетение или на сумите между 400 и 900 лева. 

По традиция най-ниски остават обезщетенията на жените заради по-ниските заплати, които са получавали на пазара на труда. Във всички области с изключение на столицата жените вземат средно под 300 лв. от НОИ. В София сумата е 439 лв. на месец. 

Хората в предпенсионна възраст пък са най-голямата група, която разчита на помощ от социалните. Броят им надхвърля 20 хил. души, което представлява повече от 23% от всички безработни. Само за година хората без препитание над 55 г. са се увеличили с около 15%, което за пореден път илюстрира проблема с безработицата сред възрастното население. 

Срокът за регистрация на безработни в бюрото по труда е 7 дни, за да се получава пълното обезщетение. Ако регистрацията стане по-късно (например работодателят забави документите), то хората губят обезщетението си за времето на забавяне. От НОИ не уточняват хора получават по-ниското обезщетение заради изпуснатия срок.

Ключови думи

Коментари

111

Айде сега горенаписалия това да ни поясни,това лошо ли е или хубаво да се взимат 900 лв. обезщетение?Лично аз си мисля,че трябва да е 900,ама Евро!

Е, на теб щом трябва и да ти се пояснява, човече .....

Незнайка

Това означава, че все повече по-добре платени длъжности отпадат от пазара на труда. а не само необразовани и неможещи.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.