От края на 2017 и началото на 2018 г. всеки, който си вади лични документи, ще получава лична карта с чип, съдържащ биометрични данни и електронна идентификация. Те обаче няма да са задължителни, ако човекът не желае, очаква се услугата да не се оскъпи, а старите лични карти ще важат до датата на изтичането им. 

Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, представяйки бъдещата Централизирана система за издаване на нови документи за самоличност, шофьорски книжки и паспорти, съобщи БГНЕС. Финансовото изражение на обществената поръчка е 480 млн. лв. без ДДС, а договорът ще бъде сключен за 11 години и два месеца.

Красимир Ципов

Трябва да се купи хардуер и софтуер, както и друго специфично оборудване за производството на новите карти, а сумата, изразходвана от държавата, ще бъде платена с парите от таксите. Пари ще дойдат и чрез Оперативна програма “Добро управление”.

Ципов многократно посочи, че основната цел е цената на новите документи за самоличност да се запази. Хората ще могат да подават документи по електронен път, по местоживеене, откъдето ще си вземат и готовите карти. Новите документи ще имат нов дизайн и ще бъдат по-сигурни, обеща зам.-министърът. Те ще съдържат биометрични данни, които ще бъдат в улеснение на българите, преминавайки през електронните гейтове на летищата. Предвижда се като възможност и да бъде вградена електронна идентификация (електронен подпис), като с нея ще могат да се използват и редица електронни услуги.

Ципов допълни, че хората, чиито лични карти изтичат през следващите години, ще ги заменят с нови, след изтичането на този срок, т.е. никой няма да бъде принуден да си сменя картата заради новите чипове. Освен това картите ще бъдат с чип, но данните в него могат да бъдат въведени само ако човекът иска.

Относно това каква ще бъде експресната поръчка, при положение че до момента тя става за 8 ч, зам.-министърът на МВР заяви, че и новите карти ще могат да бъдат готови и получени в рамките на един ден от областната дирекция на МВР по местоживеене, независимо че всички вече ще бъдат правени в София.