Русия започна военни маневри по границите с Латвия и Естония, предаде УНИАН. 

Агенцията се позовава на началника на пресслужбата на Западния военен окръг Олег Кочетков. 

Според него в ученията участват части от авиацията в Псковска област, а тренировъчните полети били планови. В небето са се вдигнали различни типове ударни самолети и хеликоптери като Ми-28Н "Нощен ловец" и Ка-52 "Алигатор".

Бойните самолети ще поразят наземни цели, ще тренират нови техники в пилотирането и ще кацат на произволни необорудвани площадки, заявява Кочетков. Сухопътни бойни машини също щели да се включат в маневрите.

Той не споменава кризата в Украйна, но очевидно маневрите са свързани с растящото напрежение между Запада и Русия по повод случващото се в Донецка област и другите източни райони на страната.

Не случайно четири датски изтребителя долетяха спешно в Естония. Те са част от плановете на НАТО да засили присъствието си в източните крила на съюза.

Досега единствената въздушна база на атлантиците в Прибалтика беше в северния латвийски град Сиуалия. Само оттам се извършваше патрулирането във въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония.

На 28 април в Естония пристигнаха и 150 американски военни, а като цяло в Полша и прибалтийските републики бяха разположени 600 щатски бойци. Великобритания и Франция също изпратиха осем бойни самолета за подсилване на въздушните патрули. Всичко това се прави, за да може по въздух, море и земя да бъде засилена охраната на държавите от Прибалтика срещу евентуална руска агресия, бе съобщено миналата седмица от НАТО. 

Отвъд океана - във Вашингтон, обмислят допълнителни санкции срещу Русия, съобщи говорителят на Белия дом Джей Карни.

"Наказанията ще бъдат разширени. Те ще бъдат въведени от САЩ, партньорите от Г-7 и Евросъюза, ако Москва продължава да върви по пътя към дестабилизиране на Украйна и да трупа войски по границата с тази държава", посочи той.

Както е известно само преди няколко дни и САЩ и Европа допълниха с нови имена черния списък от руски граждани и компании, които няма да могат да влизат в Европа и САЩ и сметките им ще бъдат блокирани.

"Много ясно дадохме да се разбере от Кремъл, че ще бъдат предприети още мерки и тяхното отражение върху руската икономика ще бъде значително, то вече е такова, но ще стане още по-значително. Това разбира се ще се осъществи, ако Русия продължава да раздухва конфликта в Украйна", заяви Карни.

Фактът, че санкциите вече слагат отпечатък върху руската икономика, се доказва и от обявената официално вчера рецесия още през първото тримесечие на т. г. 

Междувременно кризата в Украйна бе обсъдена по телефона от руския президент и британския премиер.

Спешно и безусловно Киев трябва да изпълни договореностите от Женева, казал Путин на Камерън, предаде пресслужбата на Кремъл.

И двамата били съгласни, че разрешаването на кризата трябва да стане само по мирен път.

А чак от далечно Перу, където е на посещение, руският външен министър Сергей Лавров обяви, че преговори между властите в Киев и проруските сепаратисти в източните райони могат да се осъществят под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.