Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Опасният вирус "Зика", който се разпространява със светкавични темпове в Южна Америка, трудно може да стигне до България, но въпреки това Министерсвото на здравеопазването налага превантивни мерки срещу появата му на наша територия, съобщиха от ведомството. Към всички лекари и здравни заведения са изпратени съответните предписания, а още миналата седмица министърът е изискал доклад от националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Въз основа на доклад и на анализ, публикуван от Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм, на този етап рискът от пренасочване на заболяването и предизвикване на вътрешно разпространение е твърде нисък. Това се дължи на сезона, през който на европейския континент няма наличие на комари. Същевременно връзките на страните от Европейския съюз с Латинска Америка, където заболяването е най-интензивно в момента, предполагат възможност за пренасяне на заболяването", гласи изготвеният доклад.

Самият контрол ще се осъществява с помощта на Регионалните здравни инспекции, които вече са инструктирани да въведат следните превантивни мерки: 

1.    Да продължи внимателното проследяване на ситуацията в Латинска Америка, като активно се участва в дискусиите и евентуалните общи мерки със страните от ЕС и Европейския офис на СЗО.

 

2.    Да се подава на населението точна, навременна и балансирана информация, чрез сайта на министерството, като се избягва създаването на паника и страхове.

3.    Да се организират срещи с личните лекари и мрежата от здравни заведения, за да се създаде готовност за бързо диагностициране и доказване на случаи на вируса, особено при лица, които са пребивавали в засегнатите страни.

4.    Да се публикуват указания за населението с конкретни препоръки за начините на предпазване от заразяване - на този етап предимно за хора, на които предстои пътуване в засегнатите райони.

5.    Да се изготви писмо-указание до Сдружението на общините в България за нуждата от навременно провеждане на обществените поръчки за организиране на дезинсекция на тяхната територия, като се работи под контрола на специалисти-биолози от РЗИ и НЦЗПБ.

6.    Укрепване капацитета на системата за Трансфузионна хематология за диагностика на дарената кръв с NAT тест (nucleic-amplification test), което ще има ефект не само за "Зика" вируса, но и за намаляване на риска от трансмисия на причинителите на Западно Нилската треска, треска Чикунгуня и други.

Цялата необходима информация за рисковете от вируса "Зика" и начините за превенция може да бъде открита на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести, както и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.