Истината е, че имам лични впечатления и съм участвала в определени събития, свързани с намесата на главния прокурор Сотир Цацаров за изхода на делото срещу Цветан Цветанов, станало популярно като „6-те „не“-та“, на първа инстанция.

Това заяви бившата съдийка в Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти. Водещият разговаря с нея по телефона по повод нейното разкритие по-рано през седмицата, че главният прокурор е настоял пред тогавашния председател на СГС Владимира Янева бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да получи осъдителна присъда по делото.

"Осъждането на г-н Цветанов не беше случайно. Аз заявих вече веднъж и държа на думата си. Главният прокурор, когато делото влезе в съда, заяви на г-жа Владимира Янева, че ако иска да остане председател на СГС, Цветанов трябва да бъде осъден. И трябва да ви кажа, че включително бях помолена да разговарям със съдията, на който бе разпределено делото, на което аз категорично отказах. Ако си спомняте, двете присъди на г-н Цветанов бяха прочетени в рамките на 2 или 3 последователни дни", обяви Ченалова на 29 януари в предаването "Шоуто на Слави".

„Съзнавам тежестта и и евентуалните последствия, които може да ми навлече подобно твърдение. Обявих истината в „Шоуто на Слави“ и не се притеснявам да я потвърдя“, категорична бе и днес бившата съдийка пред Сашо Диков.

„Не зная с какви мотиви и защо главният прокурор поиска от съдия Янева да направи необходимото, за да бъде осъден с ефективна присъда Цветан Цветанов. Това по моя преценка е много сериозен натиск върху нейната воля и дори бих казала – не само в житейски план – изнудване, защото въпросът ѝ беше поставен така, че тя трябваше да избере дали да остане в съда или да си отиде“, добави Ченалова.

Според нея едва ли Сотир Цацаров ще потвърди истинността на думите ѝ.

„Съмнявам се дали и госпожа Янева ще има силата и отговорността да каже истината. Но Ви уверявам, че не съм единственият свидетел на тези обстоятелства. Има и друга хора, пред които са разказани събитията, така че се надявам истината все някога да бъде изяснена“, коментира още тя.

На въпрос по какъв начин може да се докаже искането на главния прокурор към съдия Янева, тя посочи, че има и други колеги, които са били наясно със ситуацията.

„Ето това е страхът, може би, за който говори Лозан Панов (председателят на ВКС б.р.). Хората не искат да говорят. Страхът от това какво ще ти се случи сковава хората и те не желаят да послушат съвестта си“, обясни Ченалова.

Тя посочи, че по делата, по които е разпитвана в качеството си на свидетел или обвиняем, не са ѝ искани обяснения за значими и съществени неща.

„Никой не ме е питал за истинността на разговорите с Янева, например. Въпросите са били в категорията – спомняте ли колко пъти сте се срещала с Янева след февруари“, допълни тя.

„Питам се обаче какво общо има депутатът Делян Пеевски с конфликта на „Пик“ и Слави Трифонов“, завърши бившата съдийка.

„От това, което чета по медиите, е наистина скандално, че лицето Слави Трифонов все още не е призовано на разпит в прокуратурата и не му е потърсено обяснение за заплахите към собственика на Вашата медия и редакционния екип. Странно е, че прокуратурата не търси отговорност на Иво Прокопиев във връзка със сигналите, които са подавани срещу него от държавните институции. Искам да призова главният прокурор да мери с еднакъв аршин и да съди обективно”, отсече в събота Пеевски пред "Пик".

И поиска Цацаров светкавично да разпита Трифонов и Прокопиев.