Английският футбол ще пострада сериозно, ако Великобритания излезе от Европейския съюз. Феновете в родината на любимата игра отдавна осъзнаха това, въпреки някои гласове, че ако стане факт, на Албиона ще бъдат принудени да залагат повече на свои футболисти и така спортът ще спечели, националният тим ще стане по-силен. Отдавна нищен проблем на Острова.

В последните дни обаче политици и бизнесмени почнаха да бият камбаната, че Brexit ще се отрази зле на бизнеса, тъй като футболът е преди всичко бизнес. А дори да вземем само фенската гледна точка, запалянковците ще загубят, защото някои от любимците им няма да ги има. Няма да имат право да играят на Албиона - широко отворените сега врати ще се затворят.

Българските неволи

Не трябва да се напрягаме много, за да си припомним, че до неотдавна - 31 декември 2013 г., българските футболисти трудно си пробиваха път до Острова. Условието бе да си играл в 75 процента от мачовете на националния си отбор за последните две години. Правеха се какви ли не "гимнастики", за да могат поне млади футболисти да се сдобият с работна виза. За останалите бе невъзможно, ако не са национали.

В момента родният футбол е на такова ниво, че трудно някой ще пробие във Висшата лига или дори в Чемпиъншип, но въпреки това има точно талантливи юноши, които ще забравят за Англия или дори Шотландия при Brexit. Самите клубове ще преценят, че няма да си струват усилията да ги записват първо като ученици, да подават документите им в различни инстанции и т.н. и т.н.

От месеци се говори, че "Уест Хем" има интерес към 18-годишния Божидар Краев от "Левски". "Сините" могат да получат добри пари за нападателя, а той да се докосне до истинския футбол. Най-добре "чуковете" да побързат, защото скоро може и да нямат възможност да го вземат. Или пък някой друг в същата ситуация.

"Великобритания е по-силна в Европа"