За трета поредна година Венецуела е най-нещастната икономически страна в света, показва Индексът на мизерията, съставен от проф. Стив Ханке. Показателят се изчислява по следната формула - от сбора на нивото на безработица, инфлацията и лихвите по кредитите, се изважда реалният ръст на брутния вътрешен продукт.

През последната година индексът на мизерия на Венецуела скочи до небесата главно поради високата инфлация, достигайки 214,9 пункта при само 106,3 пункта през 2014 г.

Ситуацията в Украйна се влошава - страната вече е втора в света, след като през 2014 г. беше четвърта.

Сирия не е включена в изследването, защото Ханке базира своите изчисления на данни на Economist Intelligence Unit, където не са включени показатели за страната.

Ето класацията за първите 15 по мизерия държави в света:

А къде е мястото на България? Ситуацията се подобрява поради постигнатата през 2015 г. дефлация, намаляването на безработицата и икономически растеж, който е сред най-високите в ЕС. В последното годишно изследване страната се нарежда на 13-о място, като с по-лоши показатели от нас от страните в ЕС са Гърция, Испания, Хърватия, Кипър, Португалия, Италия и Словения. Безработицата и лихвите у нас все още са на по-високи нива, отколкото в повечето страни от ЕС.