Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За трета поредна година Венецуела е най-нещастната икономически страна в света, показва Индексът на мизерията, съставен от проф. Стив Ханке. Показателят се изчислява по следната формула - от сбора на нивото на безработица, инфлацията и лихвите по кредитите, се изважда реалният ръст на брутния вътрешен продукт.

През последната година индексът на мизерия на Венецуела скочи до небесата главно поради високата инфлация, достигайки 214,9 пункта при само 106,3 пункта през 2014 г.

Ситуацията в Украйна се влошава - страната вече е втора в света, след като през 2014 г. беше четвърта.

Сирия не е включена в изследването, защото Ханке базира своите изчисления на данни на Economist Intelligence Unit, където не са включени показатели за страната.

Ето класацията за първите 15 по мизерия държави в света:

А къде е мястото на България? Ситуацията се подобрява поради постигнатата през 2015 г. дефлация, намаляването на безработицата и икономически растеж, който е сред най-високите в ЕС. В последното годишно изследване страната се нарежда на 13-о място, като с по-лоши показатели от нас от страните в ЕС са Гърция, Испания, Хърватия, Кипър, Португалия, Италия и Словения. Безработицата и лихвите у нас все още са на по-високи нива, отколкото в повечето страни от ЕС.

 

Ключови думи

Коментари

Тия индекси безпорно могат да са показател за нещо, но не и за "мизерия". Например във втората таблица, Франция е преди Литва, Латвия, Румъния, демек във Франция е по-мизерно от Румъния. Професора да си натика дипломата в ...

Да му имам методологията на Ханке. Пълни глупости на търкалета.

Развеселен

сега радан кънев ще се скара на ханке, че заради броя на съдии в не знам си коя комисия бърка

Ханке

И Ханке НИ съветваше докато стигнем до тук!!!

:)

Ханке май съветваше и Луканов, и министър Костов да въведат валутен борд ако не преди първата, то поне преди втората обезценка на лева и преди обира на банките. Бордът обаче беше въведен когато курсът на лева стана безинтересен за Мултигруп, олигархията, КОЙ и т.н.

дебелян пеевский

На Ханке му е лесно, той има една задача -- да дои каквото може от валутния борд -- не като пари, а като реноме, понеже в биографията му няма друго. Всички държави, които са се ударили с валутен борд по идиотските идеи на Ханке са в перманентна икономическа криза и стагнация.

ВАРТОЛОМЕЙ

А какво ще кажеш за Хонг Конг? Там има валутен борд от 30 г.

Приятел на Пеевски

Според мен всичко е точно,защото ,,Плевнясалия''спомена,че нашата икономика направо е във върхова форма.??

Този да вземе да се скрие с неговите извън всякаква норма показатели и изчисления! Нищо си не разбира човечецът и не го е еня за никого...

Сия

Много спорна методика ми се вижда. Дефлацията намалява индекса, но оттам нататък последиците за икономиката не са положителни, доколкото ми е известно. Лихвите по кредитите пък зависят от международната конюнктура, затова не са най-добрият начин да се измери мизерията на национално равнище, особено в страни със силно чуждестранно пресъствие в банковия сектор. Не е ясно дали са претеглени трите събираеми. С една дума, безсмислено упражнение, което се превръща в политическа стока.

Посегнаха и на мизерията ни. Безбожници!

Krassen Stanchev

Методиката е добра и лесна за прилагане. Дефлацията е лошо развитие само от едно, относително ограничено, гледище. Разбира се, зад общите числа може и обикновено има много обяснения.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.