Италианските стилисти Доменико Долче и Стефано Габана, които бяха разследвани за данъчни измами в размер на около 200 милиона евро, бяха осъдени от Апелативния съд в Милано на 18 месеца затвор, съобщиха италианските медии.

55-годишният Доменико Долче и 51-годишният Стефано Габана бяха признати за виновни за ощетяване на италианската държава и за неточности в данъчните им декларации. На първа инстанция през юни 2013 г. двамата дизайнери от луксозната марка за дрехи и аксесоари "Долче и Габана" бяха осъдени на година и осем месеца затвор за данъчни измами, възлизащи на близо 1 милиард евро.

Присъдата беше намалена на втора инстанция, тъй като част от приписваните им преди това престъпления отпаднаха. Още четирима души също бяха осъдени на различен срок зад решетките.

"Нямам думи, напълно съм изумен! Несъмнено ще внесем иск пред Касационния съд", заяви адвокатът на двамата Масимо Диноиа. През ноември 2011 г. италианският Касационен съд отмени оправдателната присъда на двамата стилисти, произнесена през април същата година от съда в Милано.

През 2010 г. икономическият всекидневник "Соле 24 Оре" разкри, че двамата Долче и Габана са обект на разследване за укриване на данъци. Според магистратите двамата дизайнери създали през 2004 и 2005 г. компания параван в Люксембург, поверявайки й контрола на марките на модната къща, за да избегнат италианските данъчни власти. В действителност компанията била управлявана от Италия.