Между 50 и 100 души с маски или качулки се събраха снощи в центъра на шведската столица Стокхолм с намерението да нападат мигранти, предаде АФП.

Нападателите притеснявали хора с вид на чужденци. На минувачи пък раздавали листовки с призив "северноафриканските деца на улицата да си получат заслуженото", твърдят очевидци пред местни медии.

След получен сигнал за сборището полицията засилила значително присъствието си, включително с хеликоптери, прелитащи над центъра.

Мъж на 46 години е арестуван, след като ударил в лицето цивилен полицай. Още трима души на възраст между 20 и 30 години били задържани за нарушаване на обществения ред, но по-късно освободени. Пети човек, у който бил намерен нож, ще бъде съден за носене на забранено оръжие.

Следствието ще се опита да установи кой стои зад организираното насилие. Уебсайтът "Нордфронт" на неонацисткото движение SMR твърдии, че според негови източници стотина хулигани от футболни агитки се готвят "да разчистят престъпниците, дошли от Северна Африка".

Около 163 000 бежанци са подали молба за убежище в Швеция през 2015 г. В сряда шведският вътрешен министър Андерш Югеман обяви, че властите смятат да експулсират близо 80 000 мигранти, чиято молба за убежище е била или ще бъде отхвърлена.