12 вместо 20 заплати да получават новоназначените служителите на МВР при напускане на системата, предвиждат новият проект за промени в Закона за МВР, съобщи Дарик.

Проектът е бил представен от ръководството на ведомството на синдикатите в силовия сектор. Това е третият опит за обсъждане на реформа в министерството от ноември 2015 г. насам, когато в страната избухнаха масови полицейски протести.

Новият проект предвижда намаляване на годишния отпуск на униформените от 30 на 25 дни.

Промените също така ще лишат преподавателския състав на Академията на МВР от статут на държавни служители и на служители. Същото ще важи и за служителите на Медицинския институт на МВР. По този начин работещите в двете подразделения ще бъдат лишени от досегашните си компенсации.

Служителите в Инспектората на МВР обаче ще запазят всичките си привилегии, въпреки че спадат към категорията на т.нар. широка администрация във ведомството.

Новият проект за изменение и допълнение на Закона за МВР ще бъде официално публикуван на сайта на министерството в понеделник и ще бъде подложен на обществено обсъждане през следващите две седмици.