ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

Обектът, с церемониално название Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, на стойност над 15 милиона лева, е готов официално, съобщиха от Министерството на културата… И вече се разпада, допълваме ние неофициално. Но официално откриване изглежда няма да има, въпреки всеизвестната любов на министъра и премиера към този вид мероприятия. Всеки ще трябва да си го открива сам. Жалко – надявахме се да гледаме патриотичен шоу спектакъл с факли, момичета на Нешка Робева по антични трика с бъклица и дрян, както и Божидар Димитров с бидон светена вода за ръсене.

Комплексът е завършен, но още няма нито една актуална указателна табела, от която туристите-чужденци да разберат, че не се намират в Леголенд, а на това място някога е имало истински антични руини. И ако се наведат достатъчно и се вгледат внимателно – може и да видят части от тях, преди да са станали на прах под тежестта на надстройките. Защото точно това се случва – новите мазилки падат, древните тухли се рушат под натиска на новите зидове.

Тежестта на надстройката притиска автентичните пластове.

Новите мазилки падат, древните тухли се рушат.

Мазилката е „малко бутафория“.

Ръжда е тръгнала по решетките на шахтите.

Същото се е случвало и друг път в нашата история. През 1981 г. започва и завършва изграждането на паметника „1300 години България“. И тогава много са бързали, макар и по други причини. От бързане пропуснали да спазят доста технологични процедури и в резултат монументът започнал да се разпада още в деня на откриването му. Започнал сам, доброволно да отпада от пейзажа.

Може би същото ще се случи и с новите зидове върху останките от Сердика на Ларгото? Въпросът е дали няма да изчезнат преди да са успели да добият старинен вид. И дали когато изчезнат, автентичната история под тях ще е оцеляла?

Панорамен поглед над днешна Сердика…

… и преди реставрацията и консервацията на арх. Юлий Фърков.

Най-новите руини може да се разпадат, а може и да се започне спешен ремонт още тази пролет (както и на някои други места). При всяко положение автентичните руини поне в откритата част, са изгубени. Вината може да се хвърли на строителите, на материалите, или по традиция на лошите климатични условия, но въпросът си остава – за какво бяха похарчени 15 милиона?

Улицата на римския град, преди да се превърне в Леголенд.

Площад Славейков