Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

Обектът, с церемониално название Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, на стойност над 15 милиона лева, е готов официално, съобщиха от Министерството на културата… И вече се разпада, допълваме ние неофициално. Но официално откриване изглежда няма да има, въпреки всеизвестната любов на министъра и премиера към този вид мероприятия. Всеки ще трябва да си го открива сам. Жалко – надявахме се да гледаме патриотичен шоу спектакъл с факли, момичета на Нешка Робева по антични трика с бъклица и дрян, както и Божидар Димитров с бидон светена вода за ръсене.

Комплексът е завършен, но още няма нито една актуална указателна табела, от която туристите-чужденци да разберат, че не се намират в Леголенд, а на това място някога е имало истински антични руини. И ако се наведат достатъчно и се вгледат внимателно – може и да видят части от тях, преди да са станали на прах под тежестта на надстройките. Защото точно това се случва – новите мазилки падат, древните тухли се рушат под натиска на новите зидове.

Тежестта на надстройката притиска автентичните пластове.

Новите мазилки падат, древните тухли се рушат.

Мазилката е „малко бутафория“.

Ръжда е тръгнала по решетките на шахтите.

Същото се е случвало и друг път в нашата история. През 1981 г. започва и завършва изграждането на паметника „1300 години България“. И тогава много са бързали, макар и по други причини. От бързане пропуснали да спазят доста технологични процедури и в резултат монументът започнал да се разпада още в деня на откриването му. Започнал сам, доброволно да отпада от пейзажа.

Може би същото ще се случи и с новите зидове върху останките от Сердика на Ларгото? Въпросът е дали няма да изчезнат преди да са успели да добият старинен вид. И дали когато изчезнат, автентичната история под тях ще е оцеляла?

Панорамен поглед над днешна Сердика…

… и преди реставрацията и консервацията на арх. Юлий Фърков.

Най-новите руини може да се разпадат, а може и да се започне спешен ремонт още тази пролет (както и на някои други места). При всяко положение автентичните руини поне в откритата част, са изгубени. Вината може да се хвърли на строителите, на материалите, или по традиция на лошите климатични условия, но въпросът си остава – за какво бяха похарчени 15 милиона?

Улицата на римския град, преди да се превърне в Леголенд.

Площад Славейков

Ключови думи

Коментари

mardafi

все да питам - тоя ръждив сифон от коя точно епоха е - от палеокомунизма май

хаха

Специално заради теб ще намерят сифон от 3 век

Григоров

Добива автентичен вид и се самосъстарява. Пак рев. Няма угодия :D

destilator

"Все за нещо ще намери , да се начумери"-българинът.

МАРИЯ К.

КАКВОТО И ДА МИ ПРИКАЗВАТЕ, ПРЕДИ РЕСТАВРАЦИЯТА Е НЕУГЛЕДНО И ГРОЗНО, ХОДИХ, ГЛЕДАХ И НИЩО НЕ РАЗБИРАХ, ПОПИТАХ МНОГО ХОРА И ТЕ НИЩО НЕ РАЗБИРАХА. НО ТАКИВА ВАЖНИ КАТО ВАС, МИ ОБЯСНИХА, ЧЕ ТРЯБВАЛО ВИЕ ДА РАЗБИРАТЕ, А НЕ НИЕ. ПОИНТЕРЕСУВАХ СЕ КАК Е В ДРУГИТЕ СТРАНИ, ОСОБЕНО В ИТАЛИЯ, ПОПРОЧЕТОХ И РАЗБРАХ, ЧЕ НАВСЯКЪДЕ СЕ ПРАВИ МАЛКО ИЛИ МНОГО- ОКАЗА СЕ, ЧЕ И В БЪЛГАРИЯ ГО ИМА НАПРАВЕНО И НИКОЙ НЕ РУГАЕ, ЧЕ Е ТАКА, ТОВА Е ПЛОВДИВ. МНОГО МАЛКО ЗАД СЦЕНАТА НА АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР НЕ Е АВТЕНТИЧНО, ИМА САМО ПАРЧЕТА ВГРАДЕНИ В НЕГО. ДА АМА АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР Е ЕМБЛЕМА НА ПЛОВДИВ, ТОЧНО С КОЛОНИТЕ И АРКИТЕ. ДА, ВСЕКИ МОЖЕ ДА ИМА МНЕНИЕ, НО ПОСТОЯННОТО НАТЯКВАНЕ, ПРЕВРЪЩАНЕТО МУ В НОВИНА, ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ЦЯЛОТО ТОВА НЕЩО, ОСОБЕНО ТУК МИ ИЗГЛЕЖДА ПОЛИТИКА, КОЕТО, ВЕРОЯТНО И Е.

МАРИЯ.К.

ИЗВИНЕТЕ ЗА ГРЕШКАТА. ИСКАХ ДА НАПИША, ЧЕ МНОГО МАЛКО ОТ СЦЕНАТА НА АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР "Е" АВТЕНТИЧНО И ТО СЕ ВИЖДА. НО СЕГА КЛИПЪТ ЗА ПЛОВДИВ ЗАПОЧВА И ЗАВЪРШВА СЪС СЦЕНАТА НА АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР. ФАКТ. ТЪРНОВЦИ СЪЩО СА ДОВОЛНИ. Е, ПО ДОБРЕ ДА СА ДОВОЛНИ ШЕПАТА СПЕЦИАЛИСТИ ИЛИ ХОРАТА, КОИТО ПОСЕЩАВАТ ТОВА МЯСТО. СКОРО РАЗБРАХ, ЧЕ ИТАЛИАНЦИТЕ ПОЧВАТ НОВ ПРОЕКТ И ТОЙ В ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ ЩЕ Е ДОСТОРОЯВАНЕ ОТГОРЕ. ВСЪЩНОСТ ЕДВА ЛИ МОЕТО МНЕНИЕ ЩЕ ПРОМЕНИ ОТНОШЕНИЕТО НА ВАШИЯ САЙТ КЪМ ТОВА, СПОРЕД МЕН Е ПО-ВАЖНО ДА СЕ РУГАЕ РАШИДОВ, ОТКОЛКОТО КАКВО ТОЧНО Е СТАНАЛО. А, ДА ЗАБРАВИХТЕ ДА СНИМАТЕ И ПОКАЖЕТЕ ДВА РЪЖДИВИ ПИРОНА, КОИТО СТЪРЧАТ, В ЮЖНИЯ КРАЙ ДО КОЛОНАТА, ВЕДНАГА ПРАТЕТЕ ДА СНИМАТ.

ПИЙНИ ДВА ВАЛИУМА!! ВЕДНАГА!!!!

дебелян пеевский

Голема работа, истинските българи по такива места не ходят, те са под найлонените шатри на витошка, пийват кръстено вино, рупат джънк, пафкат контрабанден булгартабак и се чувстват на върха на света.

Веждито

Клуб З, вие сте пълни идиоти! Именно това, щеше да остане, ако не беше надзидано. Надзища се в цял свят. Кретени!

Новият

Имах шанс ли, късмет ли да видя нещата преди реставрацията. Не съм експерт, но определено съм естет! Трябваше да се изгради покритие над останките и да се запазят в естествения си вид! Да, но нямаше да има парички за крадене! В момента с цялото ми уважение към министър Вежди Рашидов провалът е ТОТАЛЕН! Пълна ПОРНОГРАФИЯ! Срам! Срам! Срам!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.