Възможно е проектът "Южен поток" да бъде възроден в близкото бъдеще, заяви постоянният представител на Руската федерация в ЕС Владимир Чижов пред телевизия "Русия 24".

"По този въпрос не е имало, няма, и няма да има консенсус в ЕС. И не може да има по дефиниция," натърти Чижов. "Едни страни искат това, други го искат по различен маршрут, но всички сами са си виновни, заедно с Еврокомисията. Има страни, които това въобще не ги интересува."

Дипломатът обаче твърдо заяви, ще проектът "Северен поток-2" ще се осъществи.

“Ясно е, че в дългосрочна перспектива потребността на ЕС от газ само ще нараства", обясни той. "И не толкова, защото европейската икономика ще извърши някакъв скок, не си струва да говорим за неин бурен растеж. Главното е, че производството на газ в самия Евросъюз ще намалява”.

Изявлението на Чижов е нов обрат в сагата „Южен поток“, след като на 20 януари „Газпром“ обяви, че договорът за проекта за газопровод е разтрогнат. Първият сигнал за прекратяване на проекта дойде още през декември 2014 г. от Путин по време на посещението му в Анкара. През януари на следващата година шефът на "Газпром" Алексей Милер също потвърди края на проекта и обяви нов газопровод между Гърция и Турция - "Турски поток."

Въпреки това през септември 2015 г. премиерът Борисов заяви, че проектът не е спрян официално. През декември пък Путин "нахока" България за това, че провалила проекта.

Владимир Чижов бе на същия пост и през 2006 година. През ноември същата година, месец преди присъединяването на България към Европейския съюз, Чижов нарече страната ни "троянски кон" на Русия в ЕС.