Комисар Антон Антонов

Директорът на "Пътна полиция" комисар Антон Антонов даде специално за читателите на Клуб Z десет съвета от името на ведомството как да пътуваме безопасно и да пристигнем живи и здрави по празниците:

1. Шофьорите да са в добра кондиция преди тръгване. Нека кара най-опитният. Ако са семейство, младият водач, на когото по традиция му се шофира най-много, да избере друго време и място.

2. Преди път гумите да се напомпат, да се провери казанчето с течност за чистачки – особено както се очертава дъждовно, да работят светлините. Последното е важно не само заради евентуалната санкция от КАТ, а заради вас – да ви забелязват по-добре другите участници в движението.

3. Изберете добре маршрута и времето за тръгване. Обичайно трафикът е най-тежък в последния работен ден около 19-20 ч и в първия почивен - от около 12 ч до 15,00-15,30 ч. Същото важи за връщане – около 18-20 ч. Ако е възможно, избегнете тези часове. Помислете и за обходни маршрути – много второкласни пътища са в добро състояние и предлагат незабравими красиви гледки, например през Панагюрище.

4. Когато сте в колона, спазвайте правилата и разпорежданията на контролните органи. Особено по двупосочните трасета се правят безумни рискови изпреварвания, само за да си 3-4 коли по-напред, което е безсмислено.

5. Ползвайте предпазни колани и возете децата в детски столчета. Според чл. 137(в) от Закона за движение по пътищата те са задължителни за всички малчугани с ръст до 150 см. 

6. Обичайно е в хубавите и почивните дни да излизат много мотоциклети. Същите правила за безопасност бих препоръчал и на тях: добри гуми, каски, ако е възможно предпазни кори и ботуши, нека кара по-опитният. Съветвам родителите да не предоставят скутери на младите, поне не в периода на активно пътуване.

7. Колкото и пъти да е повтаряно – да се въздържат от употреба на алкохол, ако ще карат. Нека се съберат и да почерпят нещо хубаво един, който ще остане трезвен и ще шофира. Съответно пътниците да опитат да спрат техен приятел, ако се кани да кара пил. При предишните празници въпреки предупрежденията ни 247 човека останаха без книжки заради шофиране в нетрезво състояние.

8. Да не забравят, че у нас скоростта е причина № 1, довела до най-много жертви и пострадали на пътя.

9. При леко ПТП, когато няма пострадали, а дребни материални щети, да отместят колите вдясно на платното. Всички у нас стоят на място, което затруднява движението, а на магистралата е и изключително опасно.

10. Да не спират в аварийната лента за неща, които могат да свършат и на най-близката бензиностанция. Аварийната лента се казва така, защото е само за случаи на авария.