"Не само няма да искаме закриване на комисията, искаме разширяване на нейната дейност. Когато дадено лице подлежи на проверка, тя да бъде правена автоматично. Когато има кандидати на НС, те да бъдат проверени предварително, да знаят хората кого избират."

Това заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в ефира на БНТ. Той и колегата му от БСП Таско Ерменков обсъждаха съдбата на Комисията по досиетата, след като вчера социалистите обявиха, че внасят проектозакон за закриването й.

БСП изтъкна вече познатия си аргумент, че работата на Комисията само внася раздори, и предлага документите да се съхраняват в нова архивна агенция, наречена Институт за национална памет.

БСП ИСКА ДА ЗАКРИЕ КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТАТА

Димитров от РБ изтъкна, че и сегашната система не е добра, тъй като в много случаи Комисията пита дадено лице дали позволява да му се разкрие досието, като отговорът рядко бил положителен.

Таско Ерменков се опита да поясни предложението на БСП:

"Ние не прекратяваме достъпа до информация, напротив, се опитваме да го канализираме, в това число и за научно-изследователска дейност, за да се направят, наистина, от историци оценки на процесите, а не от политици, които винаги са пристрастни."

Ерменков изтъкна и проблемите с т.нар. "картончета", надписвани и приготвяни предварително, което води до много хора с досие, които дори не знаят за съществуването им. 

Той даде възможност и решението да отива в ръцете на партията:

"Ако примерно имах възможностна да ме попитат дали бих желал да бъда оповестен, аз да ви кажа, че с гордост ще кажа "да", нямам нищо против. А онези, които ще откажат това нещо, най-вероятно имат причини, и тогава вече и гражданската организация, и назначаващите органи на партията ще си правят изводите заслужава ли доверие да получи този пост."

Мартин Димитров обаче веднага реагира:

"По този начин, когато оставите решенията в ръцете на отделната партията, тя може да бъде недобросъвестна."

"Тя се бори за доверието на хората!" възрази Ерменков.

"Тя се бори за товерието на хората. Те казват - нека хората да не бъдат системно проверявани, включително за публични постове. Да бъдат проверявани понякога, когато се съгласят. Това означава, че те няма да бъдат проверявани," отговори Димитров.