ЕС предлага на Великобритания ново правило, което би помогнало за намаляването на миграцията от другите страни на ЕС, предаде Ройтерс.

Според дипломатически източници това е част от пакет реформи, които ще бъдат приети преди британския референдум за оставане в Съюза или излизане от него.

Идеята е един вид "аварийна спирачка". Тя ще даде възможност на всяка държава от ЕС правото да откаже социални помощи за новопристигнали работници от други страни членки за срок до 4 години. Стига само въпросната държава да успее да убеди останалите от Съюза, че нейната социална система е подложена на силен натиск. 

Това бе едно от главните искания на британския премиер Дейвид Камерън. Много от европейските лидери смятат, че такава мярка носи риск от конфликт с гражданите.

Камерън ще обсъди предложението утре в Брюксел с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Самата ЕК ще трябва да инициира предложеното законодателство, твърдят източниците на Ройтерс. Камерън много иска тези мерки да бъдат взети, за да може да убеди британците да гласуват за оставане в ЕС. Това вероятно ще стане не по-рано от юни.

Ако Камерън и Юнкер се разберат, може да последва одобряването на по-голям пакет от реформи. Това вече може да стане на среща в неделя с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. По останалите подробности от пакета споразумение вече е постигнато, допълват пред Ройтерс източниците.

Очаква се Туск, който председателства срещите на върха на ЕС, да прати в началото на идната седмица писмени предложения за реформи до европейските лидери. Целта е да бъдат разрешени оставащите противоречия преди срещата на лидерите в Брюксел на 18 и 19 февруари.