Спешна среща на експерти ще свика Световната здравна организация по повод вилнеещия в Америка "Зика" вирус, съобщиха световните медии. Още в понеделник "екип за бързо реагиране" ще прецени дали заразата да се третира като глобална заплаха, подобно на ебола. Очаква се да бъдат начертани и съответните мерки за преодоляване на епидемията в Карибския регион, както и за предотвратяване на такава в Европа.

Тревогите на СЗО са свързани основно с установената от учените връзка между инфекцията и развитието на микроцефалия при новородени. Известно е, че вирусът се разпространява от комари и причинява тежки мозъчни увреждания на ембрионите още преди да се родят. Епидемията в момента е обхванала над 20 страни в Карибския регион, Северна и Южна Америка, но вчера международните агенции алармираха, че заразата вече е в Европа.

"Зика трябва да премине от графата "средна степен на опасност" към състояние на тревога. Нивото на несигурност е високо, въпросите изобилстват и се налага максимално бързо да стигнем до отговорите", коментира генералният директор на СЗО Маргарет Чан, цитирана от BBC.