Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Да, чувстваме се застрашени и щяхме да бъдем уязвими още повече, ако не бяхме станали членки на НАТО през 2004 г. и на Евросъюза през 2007 г.“

Така отговаря президентът Росен Плевнелиев на въпроса „Чувства ли се България застрашена от кризата в Украйна“ на френското издание „Експрес“.

"Няма да мога да се отблагодаря достатъчно на всички онези, които допринесоха за този цивилизован избор, който днес е основата на нашата сигурност, защото е вярно, че сега не си правя никакви илюзии за днешна Русия", продължава държавният глава в интервюто.

"Станахме свидетели на промяна в методите на Кремъл – виждаме една нова политика, по-националистическа и агресивна спрямо онези, които бяха наричани „близката чужбина“ на СССР. Първо беше Крим, после същият сценарий се повтаря в югоизточна Украйна. Кой е наред?", пита Плевнелиев. И сам отговаря – може би Молдова, може би Балканите? "Знаете ли, че от началото на украинската криза не минава нощ, без български изтребители да излетят, за да прехващат руски самолети, изпълняващи враждебни полети над Черно море?", допълва той. "Само за два месеца нашите бойни самолети направиха полети, колкото през последните 20 години. Това ли е новото нормално положение? Това ли е Европа, която всички ние искахме толкова много", риторично задава въпрос президентът.

Вярно е, че България е русофилска, заявява той на припомнянето, че по комунистическо време България е била известна в света като 16-а република на СССР. Но, ако обичаме – културата, музиката и руската литература, това значи ли, че трябва да оправдаем инвазията в Крим? Ние сме най-вече и преди всичко проевропейска държава.

И обратно – руският проект е антиевропейски по съдържание, по ценности, по визия за света и за обществото. Не забравяйте, че в Русия, Евразийският проект, скъп на Путин, е представян като велик проект, „стигащ от Лисабон до Владивосток“ и който изключва и игнорира Евросъюза като такъв", подчертава Плевнелиев.

"Затова съм учуден от реакцията на много български политици, които твърдят, че не трябва никога да се опълчваме на Русия. Дали са забравили, че ние сме членки на ЕС? Че ние принадлежим на европейското семейство и трябва да защитаваме ценностите на това семейство, между които са толерантността и правовата държава, разсъждава българският държавен глава. А що се отнася до газа – той трябва да е стока, а не оръжие", категоричен е той.

"Генерално, както у нас, така и в Европа има два начина за правене на политика към Русия. От една страна са всички, които са движени от собствения си интерес, а от другата – всички, които са привързани към ценностите", обяснява Плевнелиев. Но, за какви интереси може да се говори, когато в един случай се спазва закона, а в друг се погазва?

"Дали Европа е достатъчно твърда към Кремъл?, пита той. „Не. Европа е пример за целия свят със своя хуманизъм и демократичното си развитие, включително източните части на континента. И точно това е поставено на карта от кризата в Украйна. Защото не става дума само за тази страна, но и за оцеляването на Европейския съюз. Ако клекнем днес, нашият съюз не само ще бъде дестабилизиран, но и делегимитиран като демократичен модел в очите на всички, които мечтаят да се присъединят към него. Мисля най-вече за нашите балкански съседи, които познаха войната и етническото прочистване. Да не ги разочароваме!“, изтъква президентът. 

Най-големият кошмар ще бъде, ако европейците от югоизток отново бъдат поставени в редицата на жителите от второстепенната зона, от периферията на Европа. Това ще бъде връщане към XIX век, заявява той. Или с други думи това е точно, което очаква Кремъл. Да не забравяме, че всички войни в Европа са започвали заради сблъсък на интереси на великите сили в тази прословута периферия", посочва българският президент. Трябва да покажем - ние европейците, че сме научили уроците от историята. Не великите сили, а самите украинци трябва да решават бъдещето си, заключава Плевнелиев.

Ключови думи

Коментари

Дени

Всяка новоприета страна в структурите на ЕС и НАТО , автоматично бива превръщана във враг на Русия.Това се случи и с България .Държавата ни ,не е вече суверенна страна. Ние Българите не искаме да воюваме и да бъдеме врагове с руснаците . Нямаме избор!Решенията се вземат на друго място, в Брюксел и Вашингтон.Това ще се случи и с Украйна , когато бъде приета в НАТО .Брат , ще трябва по принуда да воюва с брат.

krassick

Към Дени - И кога по-точно сме били братя с руснаците? Да вземеш да почетеш книжки момиче, България никога не е имала братя, сестри, майки, бащи и прочее роднини. Всичко е интереси на Великите сили и ние сме част от тяхната сфера на интереси. Когато започнете да мислите като българи, а не като роднини на руснаци, американци, германци, французи и други може и да имаме шанс да оцелеем като държава, нация и етнос. Променете мисленето и ще промените България. П.С. И спрете да си изхвърляте боклука през прозореца, спрете да си хвърляте фасовете през прозореца на колите, спрете да крадете-не сте вече в ТКЗС или АПК, работете и плащайте данъци върху реалните си доходи, не крадете от държавата защото държавата това сте вие. Образовайте се. Образовайте и децата си. Не давайте рушвети-докато се дава ще се взима. Намалете чалгата до поносима загуба на мозъчни клетки. След това намалете и чалгата в живота си. Бъдете човеци, не просто хора. Усмихнете се! :)

az

България е била известна с това, че е 16-та република на СССР, но това е една голяма лъжа, която те повтарят, България никога не е била 16 република, една малка лъжа води до една голяма заблуда, която се повтаря и заема все по големо неверни пространства. Българите са тулерантни към всички народи...те харесват и обичат всички, защото всички им се струват по добри от тях!!!Българина казва::"Аз съм недостоен" но Бог казва::"Не дойдох ли Аз за недостойните на тази земя" българинът казва при всяко събитие " Слава Богу" а другите народи високомерно заявяват:::"Моят Бог" кой е предпочетен: достойният или недостойният, И защо ли човекът е винаги в заблуда за Божията воля???

аз

Дени, мир и правда едва ли ще има, докато и хора във вярата се въртят главоломно във водовъртежа на заблудите и увличат и други със себе си.Виж който има различно мнение, е приятел на Русия...веднага "Демокрацията" го причислява към Русия, т. е. към враговете...но малко са тези, които различават делата на сатана...той иска да скара всички и да ги настрой срещу ;племената !! племе срещу племе и народ срещу народ...народа на Бог и народа на сатана!!! има два народа на зенята те са! а ние сме наказани, не защото обичаме Русия, а защото обичаме Израел, и ако забелязваш ние несме обвързани с финансови отношения с Израел, ние просто си ги обичаме по Божия воля.Пише в една книга:враговете на човека са::смут, раздор и смърт! има градация първо смут, второ, ако се хванеш: раздор и накрая това, от което всеки бяга :смърт, ако изпълниш първите две!!бягай от смут, неверни обвинения, те водят до раздор и накрая се оказваш от другата страна на живота

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.