"Поемам учебниците на ръчно управление. Не съм Киряк Стефчов".

Това в характерния си образен стил обяви образователният министър Тодор Танев след среща с Патриотичния фронт по повод последните скандали с учебните програми по история и изтеклата в медиите информация, че вместо турско робство или османско владичество вече ще се използва терминът "съжителство".

Танев каза още, че комисиите, които ще правят учебниците ще бъдат изибрани на случаен принцип. Той не изключи възможността да има оставки в министерството заради скандала. Изрично обаче каза, че няма предвид своята заместничка Ваня Кастрева. Възможно е обаче да бъде отстранен човек от неговия политически кабинет. До понеделник нямало да назовава имена. Министърът обясни, че ще има заседание на политическия кабинет в МОН и ще бъде взето колективно решение кой и за какво поема политическата отговорност.

"Аз не подкрепям промените, които бяха направени в българската национална идентичност под давление на политически събития. Искам да възстановим всичко, което знаем особено за Възраждането и да не го разглеждаме ретроградно, като минало, като Златен век, който сме пропуснали, да го пратим в бъдещето. Възраждането е и минало, и бъдеще”, заяви Танев.

И допълни, че терминът "съвместно съжителство" присъства само в едно изречение, в което става дума за битови отношения

"Ако смятате, че с това ще променя историята, грешите. Не съм за това тук. Моето мнение е, че става дума за робство”, заяви Танев.

Все пак призна, че преобладаващото мнение сред историците е, че става дума за османско владичество.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира експериментите в българското образование.

"В началото на XX в. ни наричаха прусаците на Балканите. Сега след 25 години експерименти в образованието станахме простаците на Балканите", каза Каракачанов.

Той обясни, че темата на срещата е била поредното пренаписване на учебниците, учебните планове и програмите.Според Каракачанов пренаписването на учебниците с отпадане на факти и заменяне на термини се прави от наивност или криворазбран космополитизъм.

"Турското робство беше заменено с присъствие, обясняваха ни, че ще пишем учебници на помирението и други глупости. Първите няколко години това може да го отдадем на наивността на тези, които се появяваха на политическата сцена. Последните години обаче, може да се говори за абсолютно тенденциозно и съзнателно подменяне на фактите и логиката в българската история. Това е нещо, което идва поради икономически интереси на тези български чиновници, които го правят. Всички те участват в най-различни фондации, било по-далечни, било на съседни нам държави", заяви Каракачанов.