Тримата съпредседатели на ДПС пристигнаха в Кърджали в сряда и проведоха нощна сесия с намерение да потушат напрежението в структурата около избора на председател на общинския съвет. До полунощ обаче лидерите и партийният актив, в това число групата от 24 съветници, не успяха да постигнат съгласие. Ето как описва събитията БГНЕС:

Срещата започна в 19 ч при закрити за журналистите врати, отвътре се чуваха речи на твърде висок тон, а единодушие заседаващите демонстрираха само при опитите за снимки.

"Ако трябва, ще заседаваме до сутринта, но този път ще стигнем до решение", зарече се съпредседателят на движението Рушен Риза

Последното подреждане на листата с кандидатите за общински съветници е било направено от областния и общинския лидери на младежките организации Байрам Байрам и Кадир Мустафов и от вече бившия областен председател на ДПС Бахри Юмер. Затова е и цялата реакция срещу кандидатурата на Байрам за общински шеф, затова и последните в листата станаха първи вследствие на преференциалния вот. Обезсмисли се ролята на Общинския съвет на ДПС, коментира в кулоарите временно изпълняващият функцията на председател на местния парламент Мюмюн Емин.

Така подредената листа е била представена и одобрена от Централния съвет на ДПС, и лично от почетния лидер Ахмед Доган, каквато е традицията в тази партия. Отхвърленият от своите хора кандидат за шеф на общинския законодателен орган Байрам обаче заяви, че вътре е обявил готовността си окончателно да се откаже от състезанието за поста. Освен това той няма да се кандидатира и за нов мандат като областен лидер на младежката организация, какъвто трябва да бъде избран на конференцията през март т. г.

За пореден път триумвиратът, управляващ ДПС - Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза, не можа да овладее разнобоя в партийната организация, поради който се оказа невъзможен изборът на председател на местния парламент. Кърджали е единствената община в страната, която след местния вот от миналата година все още не е в състояние да влезе в нормален режим на работа, блокирана от съветниците от ДПС, уточняват от БГНЕС.

Номинацията на областния младежки лидер, одобрена от централата, така и не успя да постигне съгласие в очевидно разцепената местна партийна структура. Освен Байрам изненадващо Раиф Мустафа - последният общински шеф, се кандидатира за същия пост, но спечели едва 8 гласа.

На сесията на 22 януари претендентите отново бяха двама – Байрам от ДПС и Огнян Иванов от ГЕРБ. До избор пак не се стигна дори след балотажа.

В понеделник временният областен лидер на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис е бил в столичната централа на Движението по същия казус, подобни срещи са се състояли няколко пъти и с други участници, но без резултат. Съпредседателят Рушен Риза пристига няколко пъти в Кърджали с опит да стегне партийните редици и си тръгваше обнадежден, но след отпътуването му положителен резултат така и не последва.