Депутати от руския парламент предложиха най-официално да бъде забранено използването на образа на "положителния престъпник" в литературата, киното, театъра и средствата за масова информация.

Според депутатите - застъпници на новата етика в изкуството, бандитските "блатни" песни и романтичното героизиране на подземния свят съсипват моралните устои на руснаците водят до криминализиране на обществения живот, пропагандират насилие и заплашват нравственото здраве на народа.

С инициативата за забраната, кой знае защо, се е нагърбил зам.-председателят на парламентарния Комитет по енергетика Олег Михеев, който вече е подготвил необходимите за целта поправки в закона за информацията. Според мотивите на Михеев, чрез филми, сериали, песни и книги в Русия върви мащабна пропаганда и героизация на насилието и престъпността.

"Изследванията на специалистите фиксират необичайно високо ниво на на насилието в Русия. В обнародования наскоро глобален "рейтинг на миролюбието" за 2014 г. Русия се оказа на 155-о място, отстъпвайки по ниво на насилието само на Сомалия и Афганистан", цитира депутата в. "Известия".

В тази връзка Михеев предлага да се въведе в закона понятията "пропаганда на престъпления и административни нарушения" и "пропаганда на насилия и жестокост", за които да се глобяват гражданите с 2,5 хил. рубли, а юридическите лица - до 500 хил. рубли. Според депутата това не противоречи на Европейската конвенция за защита правата на човека.

Не е ясно дали се иска новият закон ще има действие в посока назад във времето, но ако е така, в Русия ще се наложи да бъдат забранени филми като "Бригада", песни като тези на Висоцки и книги от сорта на "Престъпление и наказание" на Достоевски, които от първо четене попадат под ударите му.