Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Депутати от руския парламент предложиха най-официално да бъде забранено използването на образа на "положителния престъпник" в литературата, киното, театъра и средствата за масова информация.

Според депутатите - застъпници на новата етика в изкуството, бандитските "блатни" песни и романтичното героизиране на подземния свят съсипват моралните устои на руснаците водят до криминализиране на обществения живот, пропагандират насилие и заплашват нравственото здраве на народа.

С инициативата за забраната, кой знае защо, се е нагърбил зам.-председателят на парламентарния Комитет по енергетика Олег Михеев, който вече е подготвил необходимите за целта поправки в закона за информацията. Според мотивите на Михеев, чрез филми, сериали, песни и книги в Русия върви мащабна пропаганда и героизация на насилието и престъпността.

"Изследванията на специалистите фиксират необичайно високо ниво на на насилието в Русия. В обнародования наскоро глобален "рейтинг на миролюбието" за 2014 г. Русия се оказа на 155-о място, отстъпвайки по ниво на насилието само на Сомалия и Афганистан", цитира депутата в. "Известия".

В тази връзка Михеев предлага да се въведе в закона понятията "пропаганда на престъпления и административни нарушения" и "пропаганда на насилия и жестокост", за които да се глобяват гражданите с 2,5 хил. рубли, а юридическите лица - до 500 хил. рубли. Според депутата това не противоречи на Европейската конвенция за защита правата на човека.

Не е ясно дали се иска новият закон ще има действие в посока назад във времето, но ако е така, в Русия ще се наложи да бъдат забранени филми като "Бригада", песни като тези на Висоцки и книги от сорта на "Престъпление и наказание" на Достоевски, които от първо четене попадат под ударите му. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.