След Протестна мрежа и партия "Зелените" поиска оставка на премиера Бойко Борисов и правителството му. Екоактивистите също посочиха, че исканата оставка на Висшия съдебен съвет е пиар ход, с който се цели единствено да се отклони вниманието от негативния доклад на Еврокомисията за България.

Според тях целта на управляващите е Делян Пеевски да запази властта си над медии, банки и съда, което се доказвало от продължаващите покупки на ДПС депутата.

"Истинският лакмус за отношението на властта към задкулисието остава одобрението на кандидатите за строеж на нови 60 км от магистрала „Хемус“. Подкрепата на правителството и парламента за офертите на Пеевски и Валентин Златев за близо 1 млрд. лева за пореден път ще даде ясен знак, че приятелите на премиера държат здраво инициативата", се казва в декларацията на партията.

 

Ето и цялата позиция на ПП "Зелените": 

#КОЙ пое PR-а и на правителството

„Добрият“ PR остава най-ефективното оръжие на управляващите да останат на власт. След като 15 месеца залъгват обществото, че са на път да осъществят радикални промени в съдебната власт, само ден преди Евродоклада за напредъка на България поискаха оставката на Висшия съдебен съвет, с който иначе работят толкова добре. Не остава съмнение, че целта на това искане е да се разграничат от негативите в доклада. И да се запази властта от медии, банки и съд на депутата Делян Пеевски. За това говорят и продължаващите покупки на активи от негова страна. Видимо, към тази кризисна акция без конструктивна цел се присъединява цялата управляваща коалиция.

Да припомним, че Цветан Цветанов беше окончателно оправдан и по последното заведено срещу него дело точно в деня на искане на оставката на ВСС. Борисов нееднократно и публично обещаваше, че каквито и да е промени в съдебната власт няма да засегнат мандата на Сотир Цацаров и сегашния ВСС.

Зелените заявяваме отново, че подкрепяме предложенията за промени, направени от вече бившия министър на правосъдието Христо Иванов, и подчертаваме, че дори и съвкупната оставка на ВСС няма да промени начина, по който системата очевидно обслужва интересите на управляващата коалиция и ДПС. Качествена промяна може да бъде постигната само с въвеждането на контрол върху неограничената и безотчетна власт на Главния прокурор чрез създаването на независима институция по примера на Румъния, която има правомощияда разследва корупцията по високите етажи на властта.

И докато независимостта на съдебната власт е перфектното оправдание  за това, че искането на оставка може да остане на практика безрезултатно, истинският лакмус за отношението на властта към задкулисието остава одобрението на кандидатите за строеж на нови 60 км от магистрала „Хемус“. Подкрепата на правителството и парламента за офертите на Пеевски и Валентин Златев за близо 1 млрд. лева за пореден път ще даде ясен знак, че приятелите на премиера държат здраво инициативата. Оставката на ВСС не е достатъчна. Заедно с нея оставка трябва да подаде и премиерът Бойко Борисов последван от цялото правителство.