БЕРЛИН – 24-годишен бежанец от Сирия е починал тази нощ в Берлин, след като в продължение на дни е трябвало да се реди на опашка за регистрация и то болен от грип с температура 39,4 градуса.

Това съобщиха днес от доброволната организация “Моабит помага”. “Моабит” е берлински квартал, където се намира службата, натоварена да регистрира бежанци LaGeSo (Служба за здравеопазване и социално дело).

"Смъртта на 24-годишният сириец е пряко следствие от положението с дългото редене на опашка пред LaGeSo", заяви доброволката Диана Хенигес от «Моабит помага».

Младият мъж от седмици трябвало да чака ред, за да бъде регистриран и така да получи талон за лекарски прегледи, както и полагащите му се средства за живот. През последните дни от живота си той заболял и от грип, вдигнал висока температура.

"От чакането нощем на студа той беше крайно изтощен, имаше и грип. Дори с висока температура той беше длъжен да се реди на опашка. Нямаше и пари за храна, тъй като не му беше дошъл редът да ги получи", разказва покрусена Хенигес.

Да уточним, че докато настанените в общежития за бежанци получават всеки ден топла храна, на тези, които чакат регистрация пред LaGeSo, се изплащат по 359 евро месечно за прехрана.

Гигантска опашка в център за записване.

Според Диана Хенигес издъхналият сириец не бил единственият болен на опашката. Ред чакали дори заболели от рак в напреднал стадий и диабетици, които нямали инсулин.

“Всичко това е ужасно, но ние като доброволци няма как да им помогнем”, казва Хенигес.

Да уточним, че всички бежанци, пристигнали в Германия, имат право на лекарски прегледи, болнични престои и рецепти за безплатни лекарства, но само ако са регистрирани и са получили полагащите им се талони.

Да се върнем на трагичния случай със сириеца.

Пръв на помощ му се притекъл доброволец от “Моабит помага”. Той го прибрал в служебното помещение с висока температура и треска, веднага извикал “Бърза помощ”. В линейката мъжът издъхнал поради спиране на сърдечната дейност.

Доброволци от “Моабит помага” публикуваха днес разтърсващ некролог: “Скърбим за теб. Ти беше едва на 24 години. Пристигна от Сирия, където си преживял ужаси. Ти не успя да преживееш LaGeSo. Вдигна температура, връхлетя те треска, сърцето ти спря. Почина тази нощ. Ние ридаем.”

Все още няма потвърждение на полицията за случилото се. От там заявиха, че проверяват истинността на изнесеното.