Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Опасната зараза "Зика" е напуснала границите на епидемията в Бразилия и вече е на Стария контитент, при това с потенциал да се разраства, съобщават международни медии. Инфекцията е била засечена в болница в Дания, след като турист се е завърнал от Латинска Америка, но на този етап здравните власти не могат да кажат дали вирусът не се разпространява и в други части на Европа.

"Датски турист, който е пътувал в Централна и Южна Америка, е диагностициран при връщането си със Зика вирус", е единственото официално съобщение, разпространено от болницата в Аархус и цитирано от "Франс прес".

Известно е, че заразата се разпространява чрез ухапване от комари, а симптомите наподобяват тези на "Денга" треска или по-тежък грип. В момента епидемията върлува в 21 страни от Карибския регион, Северна и Южна Америка, но специалистите са безсилни да я спрат, защото няма създадена факсина за профилактика, нито ефективно лечение на болестта.

По този повод американският президент Барак Обама призова за по-бързи действия по разработването на ваксина и адекватна терапия срещу заболяването, предаде BBC. По думите му опасността е изключително голяма, защото крайните последствия от вируса не могат да бъдат измерени. Застрашава се не само здравето на бебетата, но и цели сектори на икономиката. След като една от най-големите авиокомпании в Латинска Америка съобщи за вълна от отказани резервации, местните властите очакват загуби за туризма и въздушните превози.

Вирусът не е смъртоносен за възрастните, но е особено опасен за неродените бебета. Учени са установили, че "Зика" причинява сериозни мозъчни увреждания на плода, а голяма част от децата се раждат с микроцефалия (неправилно развитие на мозъка и черепа, в резултат на което новородените са с по-малки и деформирани глави и страдат от проблеми с развитието - б.а.). Заключението се основава на актуалната статистика в Бразилия, където от началото на епидемията са регистрирани над 3 900 случая на микроцефалия, а епидемиолозите очакват бройката да достигне 6 000 в близките няколко години.

За бързото разпространение на заразата допринасят не само комарите, но и липсата на изграден имунитет сред жителите на засегнатите региони. Експертите препоръчват дезинфекция на всички по-големи водни басейни и задължителна употреба на репеленти от гражданите при излизане на открито. На бременните не се препоръчва да пътуват в района на епидемията, а в Колумбия, Еквадор, Ел Салвадор и Ямайка са предприети още по-сериозни мерки. Там е издадено изрично предписание жените да не планират деца поне до 2018 година.

Ключови думи

Коментари

Баце отдавна каза, че не се интересува от избиратели с големи глави.

Тъпанар. Иди си приказвай с баце си пред огледалото и не занимавай останалите със словодиарията си.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.