Източната порта на Улпия Сердика се сдоби с чисто нови ролетни щори, алармира фейсбук групата "Спаси София" и публикува снимки от авангардното архитектурно решение за опазването на старините на столицата.

Публикацията е озаглавена "Гараж Сердика?". Ето и пълният ѝ текст:

СТИГА ВЕЧЕ!

Просто стига вече. Това не е нормално, нито е допустимо. Колко още гавра могат да понесат останките на Сердика преди институциите да се усетят, че плюят на миналото ни? Можем да напишем много шеги по този повод - че се боим повече от културата на министъра, но не и е смешно!

Министерство на културата систематично съсипва и малкото останало от материалното ни културно наследство. Божидардимитровщината, Веждирашидовщината и архитектурното изнасилване, които налегнаха Сердика, отдавна прекрачиха всякакви граници!

С кой акъл опъваш гаражна щора на портата на град, приветствал императори и бранил се със столетия от нашественици? С кой акъл одобряваш подобна гаргара и пошлост и позволяваш тя да съществува?! Поверената на Вежди Рашидов администрация - разните му там “историци”, “археолози” и “експерти” някакъв акъл и капацитет имат ли?!

И не на последно място, зам.-кметът по културата г-н Тодор Чобанов - той къде е? Под кой камък спи? Или пак ще слушаме оправданията на Йорданка Фандъкова, че понеже обектът е на Министерство на културата, Столична община магически няма никакво отношение и ще й е по-удобно да се преструва, че в самото сърце на София има портал към друго измерение, където нямат власт да се намесят и да кажат: “Дотук! Това е недопустимо!”?

Стига вече! Призоваваме Вежди Рашидов и Божидар Димитров не просто да си подадат ВЕДНАГА оставките, а и да се извинят. Да се извинят за всичката мизерия, която натвориха през годините.

Под поста се е разразила вълна от възмущение.

Потребител, наречен The Boundaries of Human Stupidity (границите на човешката глупост), е написал:

"Това е прекалено тъпо дори и за нашата страница, ебаси."

А Lubomir Peytchev внася допълнителна ирония:

"Ко пак ни ви аресва? Римляните само са мечтали за такива ПОРТИ!"

В същия дух са и много други коментари:
"Juliana Anatkova: Аз всеки ден гледам от офиса си в какво модерно място се превръща древна Сердика. Изградиха я до 2-ри етаж. След Акт 16 се очаква и завършване до ключ."
"Elena Ackermann: Целият ансамбъл е дълбоко впечатляващ - гаражната врата, кошчето - пепелник, кабелът, висящ отляво, климатиците, деликатно надзъртащи от задния план... Да не пропуснем окачените тавани, които, знаем, са били последен писък на вътрешния дизайн по римско време. Всичко говори блестящо за богатата ерудиция, естетическия усет и усета за автентичност, стриктното съобразяване с архитектурните канони на съответната епоха и пиетета към историческата памет от страна на създателите на това съоръжение! Респект и поклон! Големи!"
Асен Статков: Отстрани защо е празно, климатици ли ще слагат?
Тази снимка е запечатала други древни артефакти - пирони и винтове.