Близо две трети от мигрантите влизащи в ЕС нямат право на международна закрила, те са икономически имигранти, а не бежанци, потвърди днес Европейската комисия.

"Не сме правили точни изчисления, но той (процентът - б.а.), който виждаме, е около 60% само през декември", каза Наташа Берто, говорителка в Комисията по въпросите на миграцията, убежището и вътрешните работи. "Делът на хората от националности, които вероятно няма да получат убежище, се повиши през декември, ...през януари може да спадне, така че това не е точен признак".

Числото първо спомена първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс по време на среща на вътрешните министри на 28-те в Амстердам вчера. Помолена да го потвърди днес, Берто посочи, че то се съдържа в доклад на европейската гранична агенция "Фронтекс", който още не е публикуван.

"Това, което първият заместник-председател на Комисията се опита да подчертае, беше, че трябва да ни е ясно, че без ефективна политика на връщане окуражаваме хората да се опитват да дойдат в Европа", добави говорителката.

ЕС и неговите държави са междунардно задължени от Женевската конвенция да приемат бежанци - хора, които се спасяват от смърт или преследвания, т.е. от войни, бедствия, репресивни режими. Такова задължение обаче не съществува за икономическите имигранти, т.е. за тези, които търсят само по-добри икономически и социални условия на живот.

Големият приток на икономически имигранти се дължи до голяма степен на неспособността на държавите от южната граница на ЕС - като например Италия и Гърция - да изпълняват точно процедурите за отделяне на мигрантите с право на международна закрила в ЕС от тези, които нямат такова право.

За целта държавите-членки решиха миналата есен в Гърция и Италия да бъдат изградени 11 приемни центъра, т.нар. "горещи точки", от които са готови едва три.

Друга причина за наплива на мигранти без право на убежище е неизпълнението на споразуменията за реадмисия (връщане) на такива мигранти в техните страни на произход.