Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преди ден от Китай се завърна поредната ни държавна делегация, която се опита да открие пътя за българските стоки до необятния пазар в Поднебесната империя. Това всъщност бе четвъртата поред визита на високо ниво само през мандата на сегашното правителство. За последната половин година воаяжи до Китай направиха и тримата големи в държавата - премиерът Пламен Орешарски, президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Пламен Орешарски. 

И? И, китайците учтиво се усмихват, кимат утвърдително и... нищо! 

Преди повече от 10 години тогавашният външен министър Соломон Паси беше изчислил, че ако всеки китаец драсне по една българска клечка кибрит, ще натрупаме 2 милиарда долара годишна печалба, а ако пие и по една наша бира всеки ден - ще ни залеят 350 милиарда долара! Хич няма да ни трябват ни МВФ-та, ни Световни банки, ни еврофондове. Продаваме кибрит и бира и 7 милиона българи ставаме по-богати от арабски шейхове.

Оттогава досега все бленуваме китайски инвестиции и достъп до китайския пазар. Ама не се получава, никак даже.

Сега надеждите са да ни прокопаят тунела под Шипка, да достроят магистрала "Хемус" или поне да ни направят жп линията Варна - Русе. Транспортното министерство съвсем сериозно се опитва да запълни ограничените средства от Оперативна програма "Транспорт" в периода 2014 - 2020 г. с инвестиции от Пекин. Но още няма нищо конкретно.

Затова и в китайските медии обикновено се появяват кратки бележки за "ползотворно сътрудничество" и "меморандуми за разбирателства". В рамките на 5-10 реда.

Но да кажем за Катето. Катето е от България, а "Чайна дейли" писа цяла статия за нея. В българските медии за момичето няма да прочетете, но всекидневникът с над 500 000 тираж (колко точно не е съвсем ясно, но е в пъти повече от общия тираж на всички български всекидневници) й отдели впечатляващо внимание.

Факсимиле от публикацията в "Чайна дейли"

Катето всъщност е Катерина Копанова от столичното 18 СОУ и преди няколко дни спечели националния кръг на Седми международен конкурс "Китайски езиков мост". Надпреварата бе в аулата на СУ "Св. Климент Охридски", а в нея се включиха ученици от всички училища у нас, в които се изучава китайски език. Сериозно над йероглифите залягат освен в 18 СОУ "Уилям Гладстон", така и в столичното 138 СОУ "Проф. Васил Златарски" и русенското СОУ "Васил Левски". Наесен Катето ще представя България на "световното първенство" по китайски за ученици.

По данни на института "Конфуций" в София, който е организация с нестопанска цел и е съвместно начинание между Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Пекинския университет за чужди езици, само за последната една година четворно се е увеличил броят на българчетата, изучаващи китайски език.

През 2012 г. в училище китайски са учили 425 деца, а към края на 2013 г. броят им е достигнал 1649 ученици в цялата страна. Паралелки с източния език има в общо 13 училища, някои от които са дори в градове като Шумен, Горна Оряховица и Видин. 

Отделно и в института "Конфуций" има курсове по китайски за малки и големи.

С китайския никак не е лесно. За йероглифното писмо се изисква много търпение. За да може човек да използва китайския език на битово ниво и да се разбира във всекидневието е необходимо да познава поне 800 йероглифа. За да можеш да разбираш Китай е необходимо още повече.

И вероятно млади хора като Катето и съучениците й ще имат много повече шансове да докарат в Китай българските стоки. И може би един ден там наистина ще си казват "камбей" (наздраве) с българска бира.

 

Ключови думи

Коментари

д-р Пeтроff

Само да уточня,че първи за китайски инвестиции беше Бан Виденов.Китайските другари бяха учудени от питането му за китайски инвестиции у нас и отговорихе: Ние не инвестираме извън Китай. Министър Гечев( по настоящем депутат от БСП)и министър Цочев пропуснали да проучат въпроса с китайските инвестиции и насадили Жан на пачи яйца.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.