Общо 21 страни от Карибския регион, Северна и Южна Америка са обхванати от зараза, срещу която няма открито лечение или превенция, алармира Световната здравна организация (СЗО), цитирана от светавните медии CNN и BBC. Вирусът е известен като "Зика" и епидемиолозите се опасяват, че скоро ще обхване целия американски континент. 

"Вирусът "Зика" ще продължи да се разпространява и по всяка вероятност ще обхване всички страни и територии в региона, където има комари от семейство Аедес (Aedes)", гласи общото съобщение на Панамериканската здравна организация и регионалният офис на СЗО, цитирано от BBC.

Заразата се разнася от същите комари, които причиняват познатата за региона "Денга" инфекция (известна още като "трошаща костите" треска заради силната болка, която причинява). Симптомите също са сходни - треска, конюнктивит, главоболие, отпадналост. Високите стойности на тревога обаче идват от факта, че "Зика" е особено опасен за бременните жени.

Установено е, че вирусът уврежда мозъка на ембрионите и предизвиква микроцефалия (неправилно развитие на мозъка и черепа, при което бебетата се раждат с по-малки глави и страдат от забавено развитие - б.а.). Затова американските власти съветват бременните да не пътуват в районите, в които е разпространен вирусът. Експертите препоръчват дезинфекция на всички по-големи водни басейни и задължителна употреба на репеленти от гражданите при излизане на открито.

В Колумбия, Еквадор, Ел Салвадор и Ямайка са предприети още по-сериозни мерки - там е издадено предписание жените да не планират деца през следващите две години.

"Зика" е регистриран за първи път през 1947 г. в Африка и не е напускал територията на континента до май 2015-а, когато е засечен в Бразилия. Само за половин година вирусът се разпространява в 18 от всички 27 бразилски щата, след което навлиза в Америка през Флорида и южен Тексас.

Здравните власти в целия карибски регион се активизират, когато става ясно, че "Зика" има пряка връзка с развитието на микроцефалия. Само в Бразилия регистрираните случаи до момента са почти 3 900, но експертите очакват броят им да достигне 6 000 в следващите няколко години.

За бързото разпространение на заразата допринасят не само комарите, но и липсата на изграден имунитет сред жителите на региона. До момента не е известна нито ваксина, нито ефективно лечение срещу инфекцията. А предвид идващото след няколко месеца лято, опасността изглежда още по-голяма.