Американският президент Барак Обама не можа, въпреки старанието си, да скрие предпочитанията си към Хилъри Клинтън именно тя, а не Бърни Сандърс да го наследи на поста му.

Това става ясно от негово 40-минутно ексклузивно интервю за специализираното издание "Политико".

Обама показа на кого залага само седмица преди стартирането на първичните избори на демократите, които трябва да определят кандидат-президента на партията за вота през ноември. По традиция първичното вътрешнопартийно гласуване винаги започва в щата Айова. То ще се състои на 2 февруари. Според предварителните проучвания Сандърс води пред Хилъри.

"Това, което всеки разбира, е, че в тази работа не можеш да си позволиш лукса да се фокусираш само върху едно нещо", каза Обама, като имаше предвид президентството.

Той си припомня как се е чувствал, когато е чакал резултатите от гласуването в Айова преди 8 години. Това бил най-задоволителният политически период в кариерата му.

"Бърни дойде с лукса да бъде изстрелян отдалече и да бъде свободен. Мисля, че Хилъри дойде и с привилегията, и с бремето да бъде възприемана като фаворит. Винаги гледаш бляскавия, светъл предмет, който хората не са виждали преди. Това е пречка за нея", каза Обама.

Президентът не обели лоша дума за сенатора Сандърс, който го критикува, задето администрацията му не е изправила пред съда банкерите от "Уолстрийт". Но и не оспори заключението на интервюиращия го журналист Глен Тръш, че съперникът на Хилъри се интересува едва ли не единствено от неравенството в доходите.

"Аз не искам да играя ролята на политически консултант, защото очевидно това, което той прави, работи. Ще кажа, че колкото по-дълго си в този процес, ще трябва да преодолееш все повече и повече прегради, които гласоподавателите поставят пред тебе", коментира Обама.

Хилъри Клинтън

Според него кандидатът, който може да изрази надеждата, е този, около когото американският народ ще гравитира в дългосрочен план. Обама е уверен, че Хилъри ще се поучи от собствените си грешки в Айова през 2008 г., които в крайна сметка доведоха до неговата номинация и последвала победа на президентските избори. Същевременно от думите му стана ясно, че той се опасява, че преброяването на гласовете може да се окаже нечестно и г-жа Клинтън да загуби и този път.

Но Обама изобщо не мисли, че Бърни Сандърс му напомня за самия него преди 8 години.

Същевременно Обама призна, че самият той е направил сериозен гаф в Айова още през 2007 г., преди първичните избори. Тогава той за първи път се явил на митинг в щата. И казал пред избиратели в град Еймс, че в Ирак са "прахосани" 3000 живота на американски военнослужещи.

"Не бях подготвен за Бродуей. Отговорите ми бяха твърде дълги. Бях твърде неуверен, не бях свеж в представянето ми. И така продължи известно време", каза той.

След което си припомни безкрайните пътувания с микробус из различните щати - уморен, гладен, непрекъснато говорещ по телефона с поредния дарител или поредния участник в първичните избори.

Обама призна, че Хилъри е имала по-трудна задача от него при конкуренцията помежду им. Дори нерядко медиите били несправедливи към нея и фаворизирали него. Предимство за Обама било дори това, че ставал по-късно от Хилъри, която трябвало да спи по-малко, за да може да си оправи прическата.

Бившата първа дама е по-силна, когато действа сред малки, а не сред големи групи, смята президентът. 

След което последваха похвали към Хилъри.

"Мисля, че нейното послание е признание, че работата на политиците е да пренасят ценностите в управлението и да раздават добрини", каза Обама. Така той на практика повтори критиките на г-жа Клинтън към съперника й Сандърс.

Когато обаче идва време да се говори за неговото управление, Обама не е толкова словоохотлив. Той повтаря посланието си от последното си обръщение "За състоянието на Съюза", че е "много горд от направеното през последните 7 години" и че "единствено съжалява, че политиката в САЩ е станала по-поляризирана". Това обаче се дължало преди всичко на "хиперпартизанщината" в редиците на Републиканската партия.

За своя грешка Обама смята подценяването на много средства за комуникация, които са му свършили отлична работа при кампанията през 2008 г. Сред тях е бързото адаптиране към социалните медии.

"Бях критикуван, при това в някои случаи вероятно с основание, че не съм популяризирал мои идеи", каза президентът.

Но Обама не се интересува само да бъде наследен от демократ в Белия дом, отбелязва "Политико". За него е важно също така човек като Доналд Тръмп да не бъде президент на САЩ.

"Когато се състезавах срещу Джон Маккейн (през 2008 г. - б.р.), имахме реални и големи различия. Маккейн обаче не отричаше науката за климата. Той не призоваваше на мюсюлманите да бъде забранено да влизат в САЩ. Визията на републиканците се премести не просто вдясно, а на място, което е неразпознаваемо", смята Обама.

Обама каза още, че не гледа дебатите на кандидатите на Републиканската партия. За него най-важно е сега какво ще се случи след седмица в Айова.