Президентът Росен Плевнелиев припомни пред бТВ, че никога не е бил член на ГЕРБ, а на изборите е получил повече гласове от тях. Така той отговори на въпрос дали би се кандидатирал, ако ГЕРБ не го номинира. Президентът отговаряше на въпроси на зрители.

"Аз и не бях член на ГЕРБ. На изборите гласовете за ГЕРБ бяха около 1 млн., аз получих около 1 млн. 750 хил. С действията си доказах, че съм надпартиен президент, получих широка подкрепа, продължавам да действам", каза Плевнелиев.

Той заяви, че един държавен глава се познава по действията, а не по това какво казва.

"Аз гледам по-дългосрочно. Нямам никакво намерение, когато приключа да служа на народа като държавен глава, да се връщам в политическа партия, да правя политическа партия. Чувствам се полезен от това, което правим", каза Плевнелиев.

После отхвърли упреците, че не действа като президент на всички българи.

"Действах като президент на всички българи, когато излязох и казах позицията си по казуса с назначаването на един медиен олигарх за шеф на ДАНС, когато излязох с ясна позиция по украинската криза. Да си президент на всички българи не означава да действаш така, че да се харесваш от всички българи. Трябва да имаш принципна позиция", обясни президентът.

ПОПОВА - ВИЦЕ, КОНТРА ИЛИ КАНДИДАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ?

И призна, че не по всички позиции е на едно и също мнение с вицепрезидентката Маргарита Попова, както и, че е много различен от президента (2002-2012) Георги Първанов.

"С президента Първанов сме много различни. Той назначи маса агенти на ДС в администрацията. Той работеше за Голям шлем, аз - за енергийна ефективност. Президентът Първанов, както и вицепрезидента Маргарита Попова говорят за социална държава. Нима най-висшият национален инитерес не е да има мир и върховенство на закона? Това минава през ясната оценка как да ги постигнем. Това е възможно само през достойното членство на България в ЕС и НАТО", каза Плевнелиев.

След това коментира появата си в предизборен клип на Хилари Клинтън като нещо, което е добро за България:

"Предизборният клип на един от кандидатите с най-голям шанс се гледа от милиони хора на планетата, анализира се, обмисля се секунда по секунда. Твърдя, че това е добре за България. Американските леви убеждения са много по-различни от лявото в България".

ПЛЕВНЕЛИЕВ: ДО ЛЯТОТО НЕ КАЗВАМ ДАЛИ ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРАМ ПАК

От думите му стана ясно, че не по-късно от края на юни той ще каже дали ще се кандидатира отново.

"Познавам добре министър-председателя. Знам, че праща SMS-и на много хора. Не е добре да дебатираме само SMS-а. ВСС дължи принципност и ясна обосновка на всяко едно действия. Има много необосновани решения на ВСС".

Така Плевнелиев коментира скандала с SMS-а, получен от Бойко Борисов от човек от ВСС, който впоследствие бе препратен на шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. И бе категоричен:

"Реформата в правосъдната система и в българската прокуратура стои на дневен ред. Видяхме десетки случаи - то не беше Костинброд, то не беше тефтерчето на Златанов, които оставиха у мен много въпроси как действа българското правораздаване".

ИЗ ДОКЛАДА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ: ВСС НЕ ПРАВИ НИЩО БЕЗ ВЪНШЕН И ВЪТРЕШЕН НАТИСК

"Представете си ако случайното разпределение на делата беше наистина случайно? Представете си ако кариерното израстване на магистратите зависи от качеството на техния продукт", каза още Плевнелиев.

Според Пленвелиев разликата между предприемача и олигарха е, че предприемачът успява по правилата, а олигархът за сметка на публичния ресурс.

Очаквайте подробности!