Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Десет смесени търговски камари у нас излизоха с обща позиция в подкрепа за съдебната реформа, в която се казва, че по мнението на международните инвеститорски среди "в България има недостиг на върховенство на закона", а това понижава желанието им да влагат в икономиката ни.

Позицията е изразена в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, подписано от търговски камари, чиито страни са водещи търговски партньори на България. През последните 20 години преките чужди инвестиции от тези държави у нас са 20 млрд. евро.

Копие от писмото е изпратено до председателката на Народното събрание Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев, вицепремиерите Румяна Бъчварова, Томислав Дончев, Меглена Кунева и Ивайло Калфин, и до министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

Ето пълния текст на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО В ПОДКРЕПА НА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Долуподписаните камари изразяват загриженост от последните развития, свързани с осъществяването на дългоочакваната реформа на съдебната система и засилващото се впечатление, както в страната, така и сред международните инвеститорски  среди, че в България има недостиг на върховенство на закона. Нашето мнение е, че натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват също такъв подход за тяхното елиминиране, подход, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона и на стратегията за  реформи, одобрена от Народното Събрание.

Създаденото усещане, че реформата не се случва, води до неувереност от страна на инвеститорите и действащите в страната икономически субекти. Понижава се желанието за инвестиции в България в полза на други държави. Има ли инвестиции, ще има динамична и развиваща се икономика. Това е ключът към развитието на България и успешното осъществяване на нужните реформи в останалите сектори, като здравеопазване, образование, околна среда, инфраструктура  и т.н. Без икономика  и без  добавена стойност, постигната чрез законни средства и инвестиции, положително и устойчиво развитие в страната не може да се очаква. А от това страда и ще продължи да страда цялото общество. В крайна сметка, изчерпва се един от най-ценните негови ресурси  — доверието.

Търговските камари вярват, че в правосъдната система има качествени професионалисти, отличаващи се с безупречен морал и почтеност, хора, познаващи проблемите и  имащи воля за промяна, експерти, които работят за ефективно и справедливо правораздаване и защитават правото и доброто име и репутация на българската съдебна система. Търговските камари изразяват своята съпричастност с усилията за реални промени отвътре в правосъдната система, които осигуряват необходимата независимост на съдиите и магистратите. Камарите вярват, че тези хора знаят как и могат да осъществят така нужните реформи.

В заключение долуподписаните камари биха искали да подчертаят, че нито една реформа на правосъдната система не би била възможна без политическа воля за прилагане на закона. Реформа не означава само законодателстване, но и изпълнение и прилагане на законовите норми – това  ще повиши доверието на българското общество и бизнеса в правосъдната система.

Писмото е подписано от:

Американска търговска камара, Красимира Чемишанска, Президент на УС

Бизнес клуб Белгия-България-Люксембург, Франк Янсен, Президент

Британско-българска бизнес асоциация, Дейвид Хампсън, Председател на УС

Българо-швейцарска търговска камара, Бони Бонев, Председател на УС

Германо-българска индустриалнo-търговска камара, Митко Василев, Главен Управител

Италианска  търговска камара в България, Марко Монтеки, Президент на УС

Камара на испанската промишленост и търговия в България, Алберт Марко Гомез, Председател

Конфиндустрия България, Роберто Маскали, Директор

Френско-българска търговска и индустриална камара, Стефан Дюлае, Председател на УС

Холандска търговска камара в България, Кос Схаутен, Председател

Ключови думи

Коментари

Радан: Скандалът около покупката на "Химко" ясно показва две неща: 1) как политическата корупция прогонва инвеститорите и лишава българските градове и региони от поминък, доходи и работни места; 2) как корупцията предава ключови предприятия в ръцете на политически олигархични кръгове, с цел не развиване на реален бизнес, а политическо влияние в най-бедните и уязвими области Намесата на ДПС в "Химко" не е от вчера - нека си припомним цесията, осъществена от Мултигруп... Не приемам бягството на премиера от отговорност по темата. Той лично трябва да сезира не само прокуратурата, но и МВР и ДАНС, както и да придвижи въпроса до "спецзвеното" за борба с корупцията, с което толкова често се хвали. Знаем от опит, че на прокуратурата по дела, в които е намесен интересът на Пеевски и Доган, не може да се разчита. Нужно е независимо разследване с международно участие. ДСБ ще направи проучване и ще предостави всички материали на компетентните органи и медиите.

Avatar

Някоя къртица на Пърданчо следи какво прави Борисов и му докладва, а той бичи статуси у фейса, че после да се бие в гърдите как той и никой друг е казал на Борисов какво да прави. Евтини курвенски номерца... Не е да не сме ги виждали.

Радан Кънев преди 7 мин. · В прав текст: без реформа в правосъдието няма нови инвестиции и нови работни места. Истината обаче е по-тежка. Криминалната бизнес среда не просто гони чуждите инвеститори. Гони българския бизнес да инвестира извън страната. И преди всичко - гони трудовия, интелектуален и нравствен потенциал...

Avatar

Гонят го мърльовци като Пърдан, които щом на власт дойде друг, освен партията майка БСП, започват да ръчкат, за да свалят правителството и да върнат годсподарите си БСП и ДПС на власт! Справка - 2013-та!

Но това е истината !!!!!!!!!!

Avatar

Някоя къртица на Пърданчо следи какво прави Борисов и му докладва, а той бичи статуси у фейса, че после да се бие в гърдите как той и никой друг е казал на Борисов какво да прави. Евтини курвенски номерца... Не е да не сме ги виждали.

нъл тъй

Повтаряш се,лигльо!Загуби дар слово,май?И онзи зареян поглед в светлото бъдеще,към което ни тика насила герб го няма.Но,нищо!Връщай на Цветанчовия Цветанча рестото и моливите и си търси друга работа!Читава!

Да не са те заменили с робот бе Каравелов?

Хайде прочети статията няколо пътил, докато схванеш докъде са стигнали нещата или си мислиш, че пак клатят пробития кораб на ГЕРП

Avatar beta

Аууу НЕЧУВАНА НАМЕСА ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ ДЕЛА НА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА!!!!

Яне Янев ще разгледа оплакването и ще даде съвет на Борисов как до действа и естествено всичко ще се оправи за седмица или най-много две!

ozzy

"аватарчо", кратуно проста ГЕРБаджийска, нещата надебеляват, ще го натъртат в скоро време Мутрата май, Ааа? Ти къде ще ходиш с измекярите, май като тризначките при Нереза? ГЕРБаджии нискочели, давайте след съпартийките от Джумаята - към сараите. УФФ, че сте гнусни!!!

Хахаа

Е, дипломатични са хората. - Недостиг било. При положение, че става дума за умряло върховенство на закона.

Жорик

Тоз Аватар само срами името на филма.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.