2016 г. е решителна за важни реформи, затова до лятото президентът Росен Плевнелиев няма да каже дали ще се кандидатира за втори мандат, макар вече да е взел решение за това. Това става ясно от интервю на държавния глава за „24 часа”.

"Вярвам, че 2016 г. не бива да е годината, през която да се занимаваме само с президентските избори. Затова казвам ясно - до лятото на 2016 г. няма да чуете от мен дали ще се кандидатирам за втори мандат. И това е не защото нямам ясна позиция, а защото не искам да се измести големият дебат в обществото днес. А той не е за президентските кандидатури. Той е за справедливостта. Когато дойде времето, ще изляза пред народа и ще кажа ясно какви са моите аргументи, защо вземам това решение", казва президентът.

Той нарочно определил лятото като срок, за да има достатъчно време обществеността да се фокусира върху важните теми в държавата. И припомня, че  и на миналите президентски избори, през 2011 г., кандидатурите за поста са били обявени между юни и септември.

Плевнелиев апелира към Народното събрание да работи по смислените национални приоритети, като покажем, че „най-пъстрото НС може да взема отговорни и правилни решения”. Това щяло да е своеобразно обогатяване на българската демокрация.

"Няма как да има социално отговорна икономика, докато има олигарси, които изяждат и без това ограничения ресурс на държавата. Нека да водим дебат кой от българските политици как допринесе в битката с олигархията", казва още Плевнелиев.

Според него съдебната реформа не може да бъде отлагана повече.

„Правителството трябва да поеме своя ясен ангажимент, сигурен съм, че новият министър ще действа професионално”, допълва държавият глава.

Според него  много пъти Екатерина Захариева (бивш началник на кабинета му – б.р.) е показвала с действията си, че знае и може.

"Предстои да бъде внесен пакет от няколко законопроекта, всеки един от тях е решаващ. Проблемите с кариерното израстване на магистратите, със случайното разпределение на делата могат да бъдат решени с промените в Закона за съдебната власт. Належащата реформа в българската прокуратура не може да остане встрани от реформите в българската съдебна власт, процесуалните закони, както и един много силен антикорупционен закон. Въвеждането на елементи на електронно правосъдие, пълна отчетност, публичност на обществените поръчки. Ясни аргументи и принципи на кариерното израстване на магистратите", добавя Плевнелиев.

И апелира за „честен и принципен дебат във ВСС, за да няма изненадващи и необясними действия".

В коментар за външната политика и по повод думите на премиера Бойко Борисов, който индиректно го определи като „ястреб”, заради коментарите му, че Русия води хибридна война на Балканите, Плевнелиев заяви:

„Ако трябва да бъда наречен ястреб за това, че говоря, а не се снишавам, нека да бъде така. Не разбирам защо преди да сложим етикетите не чуваме аргументите. Мълчейки, когато се нарушава международното право, викаме вълка в кошарата. Има риск за България днес, когато много политици говорят за сблъсък между Турция и Русия и, видите ли, ние всички трябва да намерим странен, почти невъзможен баланс в сблъсъка на тези сили. Ако политиците в България мислят така, да, има много голям риск. Защо политиците в България търсят този абсолютно неразбираем, невъзможен и безсмислен баланс, вместо да си кажат, че ние имаме семейство? Че България е защитена в рамките на своето семейство. Че ние сме част от най-силния отбранителен съюз, съюз на демократични държави, ние сме част от най-голямата икономика, част от най-голямата територия на демокрация, човешки права и свободи на света, която е Европейският съюз”, казва още президентът.