САЩ трябва да дадат пример и да приемат повече бежанци, заяви създателят на Майкрософт и филантроп Бил Гейтс на Световния икономически форум. Милиардерът похвали Германия и Швеция за политиката им за приемане на бежанци и каза, че неговата родина трябва да вземе пример от тях.

Според него САЩ имат капацитета да последва този пример.

Гейтс обаче призна, че облекчаването на миграционните закони не е лесно и, че държавите работят с много строги бюджети.

Гейтс, който създаде най-голямата фондация в света с жена си Мелинда (носеща техните имена), след като напусна ръководството на Майкрософт, има вече професионален опит с бежанските проблеми, почти толкова, колкото и с Windows.

Фондацията "Гейтс" е раздала милиарди, а към нея са дарени над 44 милиарда долара. Тя е известна с внимателните проучвания, които прави, преди да прецени къде да вложи пари.

Гейтс дава за пример Етиопия, от която доскоро бягаха много хора, но в последните години е започнала да приема мигранти, "повече от всяка друга африканска държава."

"Това е отчасти, защото инвестирахме в агрокултура, правителството имаше добри политики, така че производството на храна скочи драматично - над 50% в последните 5 години."

Гейтс не е единственият сред известните и богатите, който смята, че трябва държавите им да поемат толкова бежанци, колкото Германия и Швеция. Анджелина Джоли, писателката Дж. К. Роулинг, актьорите Оливия Уайлд, Саша Барън Коен, Едуард Нортън, Бенедикт Къмбърбач, тенисистът Анди Мъри също са изразявали съпричастност към проблемите на бежанците.

Сред милиардерите, освен Джордж Сорос, има и два особено любопитни случая.

Първият е египетският милиардер Накиб Савирис, който миналата година обяви, че се опитва да купи незаселен остров от Гърция или Италия, като вече има няколко варианта, на който бежанците да построят сами и с негова помощ и финансиране нов град.

Също през септември норвежкият милиардер и собственик на верига от хотели Петер Стордален заяви, че дава 5000 нощи на бежанци, които имат нужда от място, на което да преспят. Според него бежанската криза засяга всички и не можем да я игнорираме.