Допитване за настроенията сред личните лекари в страната започва Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, обяви председателят на съсловната организация д-р Любомир Киров. Ако джипитата споделят общо неудовлетворение, по всяка вероятност ще започнат подготовка на национални протестни действия.

"Правим проучване за нагласите сред нашите колеги и на готовността им за участие в ефективни протестни действия. Недоволството нараства. Ако няма промени и вслушване в разумните предложения, които даваме, вероятно ще се стигне и до протести. Кога – не мога да кажа. В една демократична организация решенията за такива важни действия се вземат от колегите", коментира д-р Киров.

Джипитата не са доволни от бюджета, който им бе предоставен за тази година, защото общата сума остана почти без промяна. Според разчета на средствата в Националната здравноосигурителна каса през 2016-а съсловието трябва да работи със 184 млн. лв., което е само с 6 млн. лв. повече от миналата 2015-а. В същото време от първичната помощ се очаква да е основен стълб на здравната система и да не допуска пациентите да влизат в болница.

Като капак още в първите дни на януари се оказа, че направленията, които джипитата могат да отпускат за консултации със специалист и за лабораторни изследвания, са намалени с 2% от здравната каса. От ведомството обясниха, че корекцията се дължи на разликата между предвидени средства и реално изпълнение, но уточниха, че парите могат да бъдат компенсирани чак през април. Здравната каса ще може да отблокира резерва си само след като подпише новия Национален рамков договор, което се очаква да не до 1 април. 

От Националното сдружение на общоактикуващите лекари са категорични, че предвидените средства за първична помощ не отговарят на препоръките на Световната банка и на заложеното в Националната здравна стратегия.