"Министерството на  здравеопазването не трябваше да казва, че атакуващите ваксините са серсеми, а трябваше да каже: "Сгрешихме". Тогава може да има и прошка", заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова пред Нова телевизия. Според нея ведомството на Петър Москов е допуснало серия от груби грешки около скандала с ваксините.

"Трябваше да им е ясно, че тези ваксини няма да бъдат разрешение за използване в България. Трябваше да се изследва крайният продукт преди да се сключи споразумението с Турция. Не може всяка година да се нарушават законите с тези ваксини, а след това да се обяснява, че всичко е наред. Не трябва да се взимат ваксини, които не са позволени в страната", добави Виткова. 

Според доцент Атанас Мангъров, началник на Детско отделение в Инфекциозна болница, внесените от Турция ваксини са безопасни, но има административни нарушения при вноса им.

"Няма проблем с ваксините. Те са безопасни. "Пентаксим"-ът има сертификат за добре медицинска практика. Тази ваксина се използва при над 1,2 млн. деца годишно в Турция", каза той.

Според Мангъров в турските ваксини има същите съставки, каквито има и във френските. Те само са разлети в шишенца в завод, който има сертификат за добро качество.

"Просто трябваше крайният продукт да бъде тестван в европейска лаборатория, за да може да се прилага", добави той.

Според него обаче за ваксината "Еувакс" "някой се е объркал като я е поръчал", тъй като тя не е забранена в Европейския съюз заради съдържанието на живак в нея.

"В краен случай може да се използва, защото е много по-добре детето да бъде ваксинирано с нея, отколкото изобщо да не е ваксинирано", обясни медикът.