Двамата заподозрени за атентата на летище "Сарафово" вече са с повдигнати обвинения, съобщи БНТ. Това са австралиецът Мелиад Фара и канадският гражданин Хасан ел Хадж Хасан.

"Има повдигнати обвинения на двамата, предстои те да се прецизират", потвърди ръководителят на апелативната прокуратура в Бургас Любомир Петров. 

На 18 юли 2012 г. радикалният ислямист Мохамад Хасан Ел Хюсейни взриви бомба в автобус с туристи от Израел, току-що пристигнали в България. В атентата загинаха 6-има, сред които българският шофьор Мустафа Кьосов и бяха ранени 35 души, от които четирима - много тежко. Израел обвини свързаната с Иран терористична група Хизбула, която обаче отрече. След дълго разследване тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в крайна сметка призна, че има данни Хизбула да е финансирала атентата.

Властите в Канада и Австралия не са открили Фара и Хасан, въпреки поръчките на прокуратурата. Разследването срещу двамата се очаква да приключи в началото на февруари.

Двамата са обявени и за издирване от Интерпол, като посочените причини в сайта на международната организация са тероризъм и престъпления с документи.

Хасан и Фара, родени 1988 г. и 1980 г., са заподозрени за участие в атентата, след като бе открито, че са били в България под фалшиви имена. В периода 28.06 - 18.07.2012 г. те са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, к.к. "Слънчев Бряг" и с. Равда.