"Президентът Плевнелиев точно в Европа стои много добре. И аз съм свидетел на това. Той е човек, който може да изрази мнение, който има визия, който е комуникативен. Той е модерен, не от моето поколение, тази модерност ми харесва."

Това заяви бившият държавен глава (1997-2002 г.) Петър Стоянов в ефира на бТВ тази вечер. Той бурно защити настоящия президент Росен Плевнелиев, като заяви, че би направил много неща различно от него, но че наследникът му на поста не е постигнал нито една стратегическа грешка.

"Въпросът е в два или три момента да вземете правилното решение за България. Всичко друго е ала-бала," обясни Стоянов ролята на президента. "Дали зад гърба му, когато произнася президентска реч, се вижда снимка на Скалистите планини, това няма никакво стратегическо значение."

Той бе критичен към предложенията за промени при избирането и ролята на президента, предложени от другия бивш държавен глава - Георги Първанов

Стоянов коментира и общата политическа ситуация, като започна с думите:

"Аз не мислех, че ще доживея десницата да се събере, а левицата да се разцепи. А то взе, че се случи – г-н Първанов разцепи успешно БСП, а десницата взе, че се обедини. Сега чувам за нов десен проект и не съм много сигурен за тази идея."

Бившият президент заяви, че разбира позицията на ДСБ да излезе в опозиция, но заяви, че те не са представили добре този ход.

"Сега казат – излизаме в опозиция. Добре, съгласен съм, но моралният елемент изисква и да кажат: не сме доволни от начина, по който се правят реформите, ние имаме много по-радикални реформи. Но ние обещаваме на следващите избори да имаме мнозинство, с което да направим тези реформи."

Държим се, все едно ЕС ще рухне, каза още Стоянов и обясни, че много го тормози постоянния негативизъм в критиките към ЕС у нас.

"Европейският съюз е в много тежко състояние. Всеки гражданин и всяка държва-членка могат да критикуват какво се случва - това е част от основите на съюза. Критиките у нас са в голяма част ехидни, все едно не сме част от ЕС – „Хаха, ние казахме ли ви?“

Той самият е оптимист:

"Аз мисля, че кризата в ЕС ще бъде преодоляна. ЕС няма да е същия, но Европа не е застрашена, както много си го представят."