Икономическият министър Божидар Лукарски и депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев влязоха в спор с библейски мотиви по време на днешния парламентарен контрол. Причината - цените на горивата.

Лукарски трябваше да отговаря на въпрос на Слави Бинев за това как ръководеното от него ведомство следи дали няма картели в сектора горива в страната, които да определят крайните им цени на пазара.

В пазарни условия цените на стоките и услугите се определят чрез свободно взаимодействие между търсене и предлагане. Министерството на икономиката няма функция да определя цени, а само Комисията за защита на конкуренцията има правомощия да следи за картелите, каза Лукарски. В компетенцията на Министерството по отношение на пазара на горива е контролът на качеството и продаваното количество чрез Българския институт по метрология и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, обясни Лукарски.

"Искам да излезете и повторите, че нямате никакво отношение към търгонията с горива и че вашето министерство няма отнош към нея", репликира Бинев.

Лукарски се върна на трибуната и отговори на Бинев:

"Явно не сте ме слушал внимателно. Не съм казал, че нямаме отношение към пазара. Министерството на икономиката няма правни възможности да оказва влияние върху цените, не върху пазара. Г-н Бинев, внимавайте в това, което ви отговарям!"

"Вие се държите като фарисей и садукей, който гледа буквите и числата. Никой не е чул да имате мнение по въпрос, който интересува обществото", отвърна пък Слави Бинев. ова не е в позицията на един министър, който казва къде са проблемите. опитвате се да ме иронизирате, но тази ирония е на гърба на българския народ", заключи той.

Б.р., Фарисеите и садукеите са съставлявали управляващата класа на Израел по времето на Исус Христос.

По времето на Христос и Новозаветната ера, садукеите били аристократи. Те обикновено били богати и заемали властови позиции, включително местата на главни свещеници и първосвещеника, и държали мнозинството от 70-те места в управляващия съвет, наречен Синедрион.

За разлика от садукеите, фарисеите били предимно бизнесмени от средната класа и затова имали контакт с обикновените хора. Фарисеите се радвали на много по-висока почит от садукеите от страна на обикновените хора. Макар да били малцинство в Синедриона и да заемали по-малко места като свещеници, изглежда, че те контролирали много повече процеса на вземане на решения в Синедриона, отколкото садукеите, защото, както вече казахме, се радвали на подкрепата на народа.

Източник: gotquestoins.org.