Веднага след като Маргарита Попова открито се противопостави на президента Росен Плевнелиев по време на отчетната пресконференция за четвъртата година от мандата, вицепрезидентката е приела в кабинета си екип на Канал 3.

ПРЕЗИДЕНТ: РАЗОЧАРОВАН СЪМ ОТ ВСС. ВИЦЕ: С ТОВА ЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАНМАВАМЕ?

Пред медията на Ирена Кръстева и Делян Пеевски Попова отговаря по-подробно на въпроса дали ще се кандидатира за президент. По време на пресконференцията тя каза „Ще видим“. Пред Канал 3 Маргарита Попова подробно развива тезите си от пресконференцията, критикувайки геополитическите позиции на Росен Плевнелиев, акцента върху съдебната реформа и пренебрегването на социалните проблеми.

Предлагаме ви края на интервюто дословно:

- Готова ли сте да влезете в такава битка? Защото нещата, които казвате, звучат като една перфектна кандидат-президентска заявка?

Трябва да има кой да приеме такъв кръгозор, такова присъствие, такава ценностна система, такъв характер. Президентската институция има нужда от присъствие на грижовен стопанин, на закрилник на народа. На човек родолюбец, който обича отечеството си. Човек, за когото връзката между поколенията е много важна, изключително важна.

Диалогът е много важен. Съгласието. Категоричният отказ от интриги и гола пропаганда. Ако всичко това може да се види, да се провиди, да се възложи на една жена, защо не?

- Аз мисля, че е нужен президент, който да може да си говори еднакво добре и с Путин, и с Обама, и с Хилъри Клинтън...

Със сигурност.

- И с Виктор Орбан, и с Меркел.

Със сигурност е така. За да обсъждаме нещата, които са хубави, нещата, които са лоши, нещата, които са опасни и вредни. И грешките, да дискутираме по грешките. Ама за това трябва да си просветен, трябва да ги виждаш нещата ясно. Трябва да си в същността на явленията. Да можеш да им намериш рамката, мястото и да седнеш равнопоставено.

Равностойно, не винаги човек може да бъде равностоен. Има хора, личности, политици, които са много напред с опит, преживявания, с политическа обиграност. Всеки е различен. Да говорим по различни неща, по различни теми, там, където той се усеща най-силен.

Въпросът е обаче да имаш достойнство, да имаш чувство, да имаш самочувствие, да си субект. Въпросът е да си равнопоставен. Това никой няма да ти го поднесе и подари. Ние трябва да си потърсим мястото, да си го отвоюваме и да си знаем мястото.

ПРОФ.КОНСТАНТИНОВ: ВРЕМЕ Е ДА ВИДИМ ЖЕНА ПРЕЗИДЕНТ