БЕРЛИН – И през зимата бежанският поток през Австрия към Германия продължава. Това налага граничният контрол да бъде удължен за неопределено време.

Такава позиция изложи днес федералният вътрешен министър Томас де Мезиер. Той говори по парещата тема пред обществената телевизия Ем Де Ер и заяви:

“Не мога да предскажа краен срок за вдигане на граничния контрол.”

През септември 2015 г. Германия въведе граничен контрол на браздата с Австрия, след като стотици хиляди бежанци тръгнаха от Унгария, пресякоха Австрия и пристигнаха в Бавария. При първото въвеждане на граничния контрол се говореше, че извънредната мярка ще продължи месец. Впоследствие срокът беше многократно удължаван, последно до 13 февруари.

Пред тв камера днес министър Де Мезиер увери, че през последните няколко седмици граничните проверки са толкова стриктни, че всеки бежанец, който влиза в Германия, бива регистриран.

“Без регистрация вече не е възможно бежанците да бъдат преразпределяни на територията на страната. Ние вече връщаме хора, които не разполагат с валидни лични документи. Те нямат право да поискат политическо убежище в Германия”, допълни вътрешният министър.

Той обаче отказа да прогнозираа колко бежанци се очакват да пристигнат през тази година във ФРГ, но заяви:

"Ние не сме в състояние да приемем още един милион души в Германия, а значително, значително, значително под това число."

По повод спора с баварското правителство, което настоява за въвеждане на горна граница за прием на мигранти, а канцлерката Меркел е против, Де Мезиер заяви, че всички са единодушни в едно – целта е трайно и чувствително да се намали бежанският поток. В тази посока вече имало напредък:

“През януари пристигат много по-малко бежанци, под 2000 души на ден. Това също е много, а и вероятното обяснение е зимният студ.”

Ерго – опасенията са, че при затоплянето на времето притокът на мигранти ще се увеличи. Което пък налага продължаването на граничния контрол. Това в никакъв случай не означава затваряне на границата. Основната цел е още от браздата да се връщат пристигащи от сигурни държави, които нямат никакъв шанс да получат нито право на прабиваване в Германия, нито политическо убежище. Втората цел е регистриране на мигрантите още на влизане в Германия, което пък облекчава приемащите ги общини, а и така разпределението им по райони е по-справедливо. Подобна мярка не допуска бежанците да си избират град, както беше преди.

Томас де Мезиер засегна и още една важна тема – държавите от ЕС трябва да проявят солидарност. На бежанската криза да се отговори с европейско решение. Според министъра това на първо място означава сигурни външни граници на Европейския съюз, разпределение на бежанците между държавите от съюза и преговори с Турция, откъдето тръгва най-големият поток към Европа.