Много нервен министър Лукарски (МНМЛ*) не скри раздразнението си от въпроси на Клуб Z за продажбата на активите на "Химко"- Враца.

Бившият торов гигант, който е в несъстоятелност, вчера бе продаден за 11,7 млн. лева на компанията "НСН Инвестмънтс", в която 90% от собствеността е на депутата от ДПС Делян Пеевски, а останалите 10 на сто - на майка му Ирена Кръстева.

Направихме опит да разговаряме с министъра на икономиката Божидар Лукарски на два пъти. Първо при влизането му в столичния хотел "Хилтън" за събитие на "Майкрософт" с негово участие. Тогава получихме отговора:

"Бързам".

След това, когато вече си тръгваше, министър Лукарски бе "по-словоохотлив". Ето разговора ни с него на въртящата се врата на хотела:

- Г-н Лукарски, кажете за "Химко"...

- Какво да кажа?

(ускорява крачка към очакващата го кола.)

- Как ще коментирате тази сделка?

- Това е ваша работа. Вие коментирайте... Аз не съм синдик.

(качва се в автомобила.)

- Не сте синдик, но "Химко" е важно предприятие. Структуроопределящо. 

- Важно предприятие е било винаги. Сега се сетѝхте да питате.

(затръшва вратата на колата.)

Ето въпросите, които останаха незададени:

- Дали Лукарски е доволен, че едно неработещо от години предприятие в район с изключително висока безработица и застаряващо население може отново да заработи?

- Дали ще се обади да честити и благодари на Делян Пеевски, че го купува?

Ако имахме възможност, бихме попитали и как приема думите на бившия финансов министър Симеон Дянков, че министерството на икономиката реално е липсващо и че ако се закрие, никой няма да разбере за това. И за мерките за увеличаване на икономическия растеж до 4,5% бихме питали, но лимузината на Лукарски вече бе много далеч.

По-късно от пресслужбата на Министерството на икономиката се обадиха да уточнят, че в бившата врачанска гордост на централно-плановата икономика държавата няма акции и затова Министерството на икономиката нямало отношение към сделката, за която представител на новия собственик вече обяви, че ще създаде работни места и ще съживи закъсалия икономически северозапад.