Случващото се във Висшия съдебен съвет (ВСС) не бе подминато от президента Росен Плевнелиев по време на пресконференцията му по повод четвъртата година от мандата му.

ПЛЕВНЕЛИЕВ: ВСЕКИ ДЕСЕТИ ВЪВ ВЛАСТТА Е ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ

Вицепрезидентът Маргарита Попова, която бе и министър правосъдието по време на първия кабинет на Бойко Борисов също коментира темата. Позициите на двамата обаче се разминаха чувствително.

ДИМИТЪР УЗУНОВ СВЕТКАВИЧНО ЗАМЕНИ СОНЯ НАЙДЕНОВА КАТО ЛИЦЕ НА ВСС

Ето какво заяви Плевнелиев:

"Като гражданин съм длъжен да заявя, и няма как да мълча, че начинът, по който беше проведена тази извънредна кадрова промяна дискредитира ВСС. Заради принципите на прозрачност, заради принципите на ясна публична мотивация за съответните кандидатури, независимо кои са те. Гражданите са жадни за справедливост. Като гражданин аз съм разочарован.

Като президент няма как да не отбележа, че се намираме в един изключително важен момент, в който е наложително всички отговорни институции да се съсредоточат за максимално за приемане на изключително важни закони, правила. Демонстрираният вчера подход поставя въпроса дали целта е изобщо да има съдебна реформа и ако я има кой има тежката дума там и кой във ВСС. Алтернативите са две - задкулисно вземане на решения по цялата реформа. От другата страна са принципни, публични, добре обосновани тези и дебати.

Надявам се, че във ВСС добрите принципи на управление ще бъдат спазвани".

ЛОЗАН ПАНОВ: НЕ МОЖЕ ВСИЧКИ ДА СА МАСКАРИ

Попова бе на малко по-различно мнение.

"Докога нацията ще се занимава със SMS-и? С това ли трябва да се занимава цялата нация? Какви SMS-и писали, на кого ги писали. Трябва да сме малко по-интелигентни. Не можем да се занимаваме с такива неща. Да търсим първопричината. Трябва да се спре с разяждащата омраза и това разяждащо разделение. Разделението разяжда всяка инициатива. Къде се срещат съдията и прокурорът? В съдебната зала. Няма как съдии и прокурори да работят в интереса на народа, ако се мразят.

Много пикантерия има в скандалите, но това не е генералната тема. Да намерим корените на злото. Стига с това разединение".

 ЦВЕТАНОВ: СКАНДАЛЪТ С SMS-А ЦЕЛИ ДА НИ ОТКЛОНИ ОТ ПРАВАТА ЛИНИЯ